A múlt hétvégi, hirtelen lezúdult csapadék csak átmenetileg hátráltatta a gazdákat a vetésben, s nem okozott jelentős károkat – nyilatkozta az agroinform.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSz) elnöke. Továbbra is az mondható el inkább, hogy csapadékhiány van, átlagosan 50-60 mm hiányzik a termőrétegből. Ha ez a mennyiség még májusban leesik, nagyon jó termésre van kilátás, azonban e nélkül fennáll az aszály veszélye több megyében is. Közhely, de igaz, hogy a májusi eső aranyat ér – hangsúlyozta  Vancsura József.

A GOSz elnöke szerint, a szokásos május 10-i dátumig mindenhol földbe kerülnek a vetőmagok, a termelők végezni fognak a napraforgó és a kukorica vetésével, hiszen az elmúlt hetekben optimális volt a talajhőmérséklet. Általánosságba megállapítható, hogy a természet a szokottnál két-három héttel előrébb jár, így akár korábban is kezdődhet az aratás, az árpáé mindenképpen.

Vancsura József tájékoztatása szerint jó minőségű repcéről számolnak be a gazdák, jó volt a kötődés az elmúlt időszakban. A repce termesztését idén azonban jelentősen megdrágítja a növényvédelem, hiszen az enyhe tél miatt áttelelő rovarkártevők miatt legalább kettővel többször kellett permetezni a szokottnál.

Növényvédelmi munkálatok következnek a kalászos gabonáknál is, az enyhe idő és a csapadék miatt egyre több helyen észlelték a sárgarozsdát, így napjainkra az ország számos megyéjében, különösen az Alföld középső tájain, valamint a Dunántúl mezőségi régiójában sárgarozsda járványhelyzet alakult ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Tekintettel arra, hogy több helyen elkezdődött az őszi búza virágzása, érdemes a védekezéseket a kalászfuzáriózis ellen megkezdeni. A GOSz elnöke szerint, ebben az évben az enyhe tél miatti növényvédelmi többletköltségek hektáronként elérhetik a 10-20 ezer forintot is kultúrától és tájegységtől függően.

Vancsura József szerint még korai a felvásárlási árakról beszélni, hiszen ahogy mondják, még „sokat alszik a gabona a szabad ég alatt”, mindenesetre a búzánál legalább a tonnánkénti 50 ezer forintot szeretnék elérni. Véleménye szerint ugyanis ennyi kell ahhoz, hogy a gabonatermesztők hosszú távra gondolkodhassanak. Az őszi búza fronthavi jegyzésára 250 és 254 dollár között ingadozott az elmúlt héten a chicagói árutőzsdén, egyes elemzők pedig további emelkedésre számítanak, hiszen az ukrán valuta elértéktelenedése miatt az imputanyagok visszafogására kényszerülnek az ottani termelők, s ez némi nyugtalanságot okoz a tőzsdei kereskedésben. Amennyiben Ukrajnában az imputanyagok hiánya miatt minőségromlás következik be a termésben, az pozitívan hathat a hazai árakra is.

Stefanits Csaba – Agroinform.hu

 

Köszönet a képekért az Agroinform Fórumozóinak. További aktuális gazdálkodói képekhez kattitson ide:

https://www.agroinform.hu/forumok/Eletkepek-a-gazdalkodas-mindennapjairol/t1874