A magyar mezőgazdaságban a termelők a termesztési tényezők közül a tápanyag-gazdálkodásra és a talajok állapotára fordítják a legkevesebb figyelmet. A privatizációt követően nagyon kevés gazdaság végeztetett talajvizsgálatot és még kevesebben vették figyelembe azt a tápanyag-gazdálkodás tervezésénél. A műtrágyázást alapvetően nem a szakmaiság, hanem a költségek csökkentése határozta meg, minőségében és mennyiségében egyaránt.

Jelenleg is lenne hova fejlődni, ami azért is fontos, mivel a termésmennyiség akár 20-25 százaléka is függhet az okszerű tápanyag-gazdálkodástól. A vetőmagok, a növényvédelmi kezelések, a megfelelő talajmunkák elvégzése természetesen szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy magas és stabil hozamot lehessen realizálni, de egy tervezett tápanyag-utánpótlás nélkül a hozamok igen ingadozóak.

A gazdálkodók egyre inkább szeretnék pontos számok alapján meghozni döntéseiket és megtervezni a növénytermesztést – fotó: iStock

Manapság már megfigyelhető egy növekvő igény a gazdálkodók részéről a szakmaiság és a szakmai támogatás iránt. A jelentkező igény és egyben az ilyen színvonalú szolgáltatás hiányának nagyságát jól visszaigazolta a YIELD SERVICE szolgáltatás induló éve. A tervekben 10 000 ha megrendeléssel számolt a Timac AGRO Hungária Kft., amivel szemben 1,5 hónap alatt 30 000 ha-ra érkezett megrendelés.

Teljes tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadás precíziós módszerekkel

A YIELD SERVICE programban teljes körű tápanyag-gazdálkodási szolgáltatást nyújt partnereinek a GPS által rögzített mintavételezésen és laborvizsgálaton át, a részletes leíró tábladiagnosztikán keresztül a teljes tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséig. A szolgáltatásuk színvonalát a megrendelésekben mérik, ami 2016-ban 100 000 ha és ezzel összesen már

160 000 ha-on végeztek szaktanácsadást.

Országos tevékenységük során egyre több termelővel találkoznak, akik tovább fejlesztenének a precíziós gazdálkodás irányába és ehhez keresik a szakmai segítséget.

Szakembereik már 2 éve elkezdték a precíziós tápanyag-gazdálkodás módszertanának kidolgozását, viszont nem csak a szakmai módszerek, hanem a vezérlési és térinformatikai segítség hiánya is gátolja a modern rendszer terjedését. "Ezért kerestünk új YIELD SERVICE+ precíziós programunkhoz szakértő specialistákat, akikkel együtt egy újabb teljes körű, magas színvonalú szolgáltatást tudunk bevezetni" – mondta Major Zoltán, a Timac AGRO Hungária Kft. ügyvezetője a kibővült szolgáltatás bemutatóján.

Major Zoltán

Major Zoltán: teljes körű tápanyag-gazdálkodási szolgáltatást nyújtunk partnereinknek – fotó: Agroinform.hu

Mit takar a YIELD SERVICE és YIELD SERVICE+ program?

A Timac AGRO Hungária Kft. 2014-ben hozta létre a YIELD SERVICE programot, amelynek alapvető célja a talaj-mintavételezésekre és konkrét eredményekre alapuló tápanyag-utánpótlás volt. Alapvető küldetésüknek tartották, hogy felhívják a termelők figyelmét a táblák közötti heterogenitásra, és hogy meghatározzák a főbb limitáló tényezőket, amelyek a tápanyagok hiányát, hasznosulását, vagy felvehetőségét leginkább jelentik. "Két év alatt közel 160.000 ha talaj állapotát vizsgáltuk meg és már a tavalyi évben úgy döntöttünk, hogy nem elég a táblaszintű talajdiagnózisok megadása, hanem a táblaszintről el kell mozdulnunk még kisebb kezelési egységek irányába" – ismertette Bucsi Tamás, a Timac AGRO Hungária Kft. szolgáltatási menedzsere.

"Ehhez a mintavételi módszerek és a tápanyag-gazdálkodási alapegységek átdolgozására volt szükség. A táblán belüli heterogenitás lekezelése érdekében viszont a tápanyag-gazdálkodás oldal mellett szükséges a táblán belüli differenciált vetéssel és a gépek összehangolásával is foglalkozni" – tette hozzá a szakember.

A komplexitás és az egyes szakterületek közötti megfelelő koordináció érdekében az idei évben a Timac AGRO Hungária Kft. vezetésével további 2 szakértő csapat segíti a program sikerességét. Az egyik szakértői csapat a térinformatikai lehatárolásokban, kijuttatási anyagok kialakításában és a gépek/eszközök monitoringjában (Agridrón Kft.), míg a másik cég (Agroaim Kft.) a talaj-mintavételezések lebonyolításában és a precíziós vetéstervek elvégzésében segédkezik.

timac

A Timac AGRO Hungária Kft. vezetésével további 2 szakértő csapat segíti a program sikerességét – fotó: Agroinform.hu

A YIELD SEVICE+ program először a termelő gazdaságának monitoringjával kezdődik. A 3 szakértő előre elkészített kérdésekre alapozva elemzi a gazdaság tápanyag-gazdálkodási és vetőmag-felhasználási szokásait, valamint megvizsgálja a gépek és kijuttatási eszközök tulajdonságait. A monitoring végeztével a termelő kap egy átfogó képet arról, hogy a precíziós gazdálkodást jelen állás szerint el tudja-e kezdeni, vagy javaslatot kap a fejlesztési irányokra.

Ha a partner nem rendelkezik precíziós mintavétellel, akkor bekérik a termelő összes táblaadatát (ha esetleg a partner táblahatárvonalakkal rendelkezik, akkor azokat is bekérik) és elkezdik kialakítani a mintavételi egységek alapját képező menedzsmentzónák kialakítását. Ha a mintavételi egységek megvannak, akkor következik a precíziós mintavétel. A mintavétel minden esetben a kezelési egységekből történik,  a laborvizsgálatok csak bővített vizsgálatok. Ha a vizsgálati eredmények elkészültek, akkor számos korrekciós tényezőt figyelembe véve kezdődik el a kijuttatandó tápanyagdózisok meghatározása. Ha kezelési egységenként a kijuttatandó tápanyagdózisok rendelkezésre állnak, akkor készülnek a kijuttatásra alkalmas fájlformátumok. Mindezt olyan módon történik, hogy

a gépek tudjanak kommunikálni az adatokkal

(gépészmérnök szakértő segítségével). "Ha a termelőnek még nem volt tapasztalata a gépek beállításánál, akkor ebben is segítünk neki, akár személyes konzultációval. Egy speciális felmérés és nagy számú módosító tényezőket figyelembe véve, amennyiben a partner szeretne nyitni a differenciált vetésterv kialakítása felé, vetőmagszakértő kollégánk ebben is tud segíteni, elsődlegesen kukorica esetében" – mutatta be a kibővített szolgáltatást Bucsi Tamás.

Így jut el az információ a termelőhöz

A program kommunikációjával kapcsolatos kérdést 2 részre bontható. Az első az, hogy honnan kaphat a gazda információt és részletes tájékoztatást róla. "Elsődleges szerepet szánunk szaktanácsadó kollégáinknak, akik személyesen tudják bemutatni a szolgáltatást és érdeklődés esetén külön erre a szolgáltatásra felállított csapat látogatja meg a partnert, hogy a speciális kérdésekre is választ adhassunk. Emellett folyamatban van egy önálló YIELD SERVICE+ honlap elkészítése és fejlesztéseinkről, kísérleti eredményeinkről folyamatosan hírt adunk facebook oldalunkon is. Kommunikációnk másik része a partnerek folyamatos tájékoztatása a programon belül, hiszen a magas szakmaiság mellett ez a YIELD SERVICE sikerének egyik kulcsa. Emellett ez a rendszer automatikusan e-mailben értesíti a gazdálkodót a folyamat státuszáról" – ismertette Raj Péter marketing menedzser..

A legtöbb gazdálkodó segítséget vár egy általános talajvizsgálat értelmezésében, aminél a precíziós térképek összefüggésein kiigazodni még bonyolultabb. Ezért nem csak a YIELD SERVICE, hanem a YIELD SERVICE+ szolgáltatás dokumentációja az összefoglaló táblázatokon túl részletes táblaelemzéseket is tartalmaz az ezt szemléltető precíziós térképekkel együtt, mely bemutatása személyes konzultáció keretében történik.