Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed. A vállalat a tápanyag-utánpótlási megoldások széles portfólióját biztosítja, a kiváló minőségű standard termékektől az innovatív és prémium stabilizált műtrágya termékeikig, úgymint az ENTEC®, amely minden technológiához alkalmazható, beleértve a szilárd és folyékony kijuttatási módokat is.

Entec by Eurochem
Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort (DMPP-t) tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét. A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseként az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyag felvételét gyorsító nitrát adagot is.

Az ENTEC®-műtrágyák kénes-nitrogén műtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophoska® alapú komplex műtrágyák formájában kaphatók. Minden ENTEC®-termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Az ENTEC®-műtrágyák a bennük levő DMPP inhibítor hatására a nitrogént akár 12 héten át folyamatosan adják le azáltal, hogy csökkentik a nitrogén kimosódását.

Az alábbi ábra mutatja a kezeletlen, a DCD-vel kezelt és a DMPP-vel kezelt ammonium-szulfát-nitrát (ASN - NS 26/13) műtrágya nitrogén hatóanyagának kimosódási sebességét.

(Mitscherlich edényekben: N kijuttatás csírázást követően, 20 mm öntözéssel)

N kijuttatás grafikonA számok magukért beszélnek. Az ENTEC® technológiával kezelt műtrágya nitrogén kimosódása közel harmada a kezeletlennek, és kevesebb, mint a fele a DCD inhibítorral kezelt műtrágyának.

Büszkék vagyunk rá, hogy az ENTEC® termékcsalád a 2020-as évben elnyerte az AGROmashEXPO Nemzetközi Termékfejlesztési díját is. Az ENTEC® műtrágyák évek óta bizonyítanak a partnereink gazdaságában. A legnagyobb elismerés, ha partnereink írják meg tapasztalataikat. Így tett Mosó Roland is.

„Mosó Roland vagyok. 1995 óta családi gazdaságként gazdálkodunk a Cserhát-vidéken a Szécsényi-dombságon. A központi telephelyeink Szécsényben találhatók. Összesen 500 hektár szántóföldet művelünk a családdal együtt. A növénytermesztés mellett 30 darab húshasznú szarvasmarhát is tartunk. Alapvetően őszi búzát, kukoricát, napraforgót, repcét és olajtököt termesztünk. Talajaink barna erdő és öntéstalajok, a kötöttség átlag 40-es, a talaj pH 5,5 – 6,5 közötti. Gépparkunk New Holland, Fendt és John Deere erőgépekből és Amazone, Vaderstad és Horsch munkagépekből tevődik össze.
Géppark

Mosó Roland, családi gazdálkodó

A tápanyag-utánpótlást maga a termesztendő növény igénye, a talaj és időjárási viszonyok, valamint az adott piaci körülmények alapján tervezzük meg. 2 éve az EuroChem értékesítőjén keresztül értesültünk egy innovatív műtrágyázási technológiáról. Tavaly vásároltunk először ENTEC® és (szintén az EuroChem által gyártott) UTEC® 46 műtrágyát és kísérletben tettük próbára, összehasonlítva az eddig alkalmazott műtrágyákkal.

6 hektáros napraforgó-táblát vontunk be a kísérletbe. Mi az ENTEC® NPK 13-10-20+3S és UTEC® 46 termékekkel kezeltük a növényt. Az ENTEC®-et sor mellé vetéssel egy menetben, majd az UTEC® 46-ot sorközműveléskor juttattuk ki az értékesítővel megbeszélt dózisban.

Fontos volt, hogy a nitrogén hatóanyag megegyezzen a demó és kontroll területen, hiszen a nitrogén megtartása és ennek az eredménynek a vizsgálata volt a cél. Rendszeres szemlézést végeztünk minden fenológiai fázisban, mint például gyökértömeg analízis, tányérvizsgálat és a többi.

A különbség szemmel látható volt a teljes tenyészidőszak alatt, amit a betakarítás is igazolt. A két technológia között 5 mázsa eltérést mértünk hektáronként az ENTEC® és UTEC® javára. Érdekesség és nem dicsekvés képen mondom, de mivel a kísérlet a 2122-es út melletti táblán volt, a környező gazdák útjuk során sorban álltak meg kíváncsiságból, felkeltve érdeklődésüket az egységes és szép erős állomány. Közülük többen is jelezték, hogy az akkori időjárási viszonyok mellett ez egy kiváló eredmény.

Tápanyag utánpótlás

A kísérlet végén 5 mázsa eltérést mértek hektáronként a két technológia között

Másik hasonló adottságú táblán egy vetőmagos cég kukorica fajtakísérletét végeztük. Itt szintén ENTEC® és UTEC® technológiát alkalmaztunk. Vetéssel egy menetben starterként ENTEC® NPK 20-10-10+3S, illetve fejtrágyaként sorközműveléssel UTEC®46 stabilizált karbamiddal kezeltük az állományt. Az eredmény 10%-al meghaladta az üzemi szemes kukorica átlagunkat.

Figyelembe véve, hogy mindkét esetben, mindkét táblán csak kétszer végeztünk tápanyag-utánpótlást, nagyon meg vagyunk elégedve az EuroChem ENTEC® és UTEC® technológiájával. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az idén a teljes tavaszi kapásnövényünk tápanyag-utánpótlását ENTEC®-el és UTEC®-el végezzük el. Őszintén tudjuk ajánlani minden gazdálkodó társunknak ezt a technológiát, hiszen amellett, hogy jó eredményeket lehet elérni, a környezetünket is kíméljük a nitrát kimosódástól és az ammónia terheléstől."

Keresse ENTEC® és UTEC® termékeinek kereskedő partnereinél, vagy hívja szaktanácsadóinkat!

Nyugat Magyarország: Lakatos Ferenc – 30/576 2828
Kelet Magyarország: Gordos József – 30/650 2012

Eurochem Agro Hungary Kft
8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 21/a

Eurochem logó