dús növényzet

Tudja, hogy ezek a kihívások megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel kezelhetők?

A növény élettani folyamatait természetes hatóanyagokkal is nagymértékben serkenthetjük!

Az abiotikus és biotikus stresszhatások kultúrnövényeink számára kedvezőtlen körülményeket okozhatnak, például csökkenthetik növekedési erélyüket. Ha a stresszhatás eléri a növény ellenálló képességének határát, akut tünetek alakulnak ki, ilyen lehet az időszakos hervadás.

A növények sok esetben képesek regenerálódni és „hozzáedződnek” a körülményekhez.

A stresszhatások okozta kár kivédésére, a regenerálódásra fordított energiájuk azonban a további növekedés, fejlődés és a minőség rovására megy. Ha a stresszhatás tartósan fennáll, akkor számolni kell a növény kimerülésének veszélyével – visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, amelyek krónikus károsodáshoz, majd pusztuláshoz vezetnek.

A BIOFIL technológiában található készítmények a káros stresszhatásokkal szembeni növényi védekezéshez bizonyítottan hatékony biostimulánsok!

Biofil alga

A Biofil® Alga élő mikroalgákat és jótékony baktériumokat tartalmaz. Az algatörzsek (Chlorella spp.) összetett növényélettani folyamatokat befolyásolnak, fitohormonokat, aminosavakat, vitaminokat stb. termelnek, mikro- és makroelem forrást biztosítanak a növény számára. Lombtrágyaként a levélfelületen keresztül azonnali hatást fejtenek ki.

Fiatal növényállomány kezelésekor, a talajba bemosódva a baktériumoké (Azotobacter vinelandii, Azospirillum canadense, Bacillus proteolyticus) a fő szerep: nitrogénkötő tulajdonsággal rendelkeznek, fitohormonokat állítanak elő, sziderofór termelő képességük révén kórokozók terjedését korlátozzák.

Szabadföldi független kísérletek és üzemi eredmények azt mutatták, hogy a BIOFIL alaptechnológiával elért terméstöbbletet a BIOFIL Alga alkalmazása napraforgó kultúrában (1 l/ha) további, akár 10-13 %-kal is tudja növelni.

NAPRAFORGÓ

A napraforgó termésátlaga különböző kezelésekben konvencionális gazdálkodásban (Szarvas, 2020.)

Napraforgó termésátlag konvencionális gazdaságban


Napraforgó ökológiai gazdaságban diagram

A Biofil® Alga a napraforgó és kukorica levéltrágyázására, egy tenyészidőszakban 1-2 alkalommal, 1-2 liter/ha mennyiségben, 250-300 l/ha vízzel hígítva javasolt.
Huminag Super logoA Huminag Super humin- és fulvosakat tartalmaz, kiegészítve makro- és mikroelemekkel. Serkenti a növény élettani folyamatait, fokozza a stressztűrést a növekedést és termésképződést. A humin- és fulvosavak – kiváló komplexképző vegyületek: könnyen felvehető formában juttatják el a tápelemeket a növényi sejtekhez. A kis molekulájú fulvosavakkal komplexben kijuttatott tápelemek a lombozaton keresztül gyorsan hasznosulnak.

Ugyanakkor korai alkalmazás esetén a talajra kerülő permetlé sem vész kárba a huminsavak kiváló tápanyag hordozók, gyökéren keresztül, talajból is felvehetők, elsősorban a gyökérképződést segítik elő. Jó tápanyag „hordozó” képességük révén ezért a HUMINAG SUPER termék huminsav komplexben kijuttatott tápelemei nagymértékben hasznosulnak és gyorsan felszívódnak.

A Huminag Super 2 l/ha dózisban javasolt napraforgó és kukorica kultúrában.

A TERRAGRO kínálatában további bór, réz és cink tartalmú lombtrágyák is megtalálhatóak, melyek  a növények specifikus fejlődési fázisaiban megnövekedett egyes tápelemigényeket igen hatékonyan képesek kielégíteni!

Részletes információért keresse szaktanácsadóinkat!

Terragro logo