Az emberi beszéddel képzett mesterségesintelligencia-modelleket használnak a kutatók arra, hogy dekódolják a kutyák nyelvét. A Michigani Egyetem, a mexikói Nemzeti Asztrofizikai Intézet és az Optikai és Elektronikai Intézet kutatóinak tanulmánya is ígéretes felvetéseket tartalmaz.

„A mesterséges intelligencia fejlődése segíthet forradalmasítani az állatok kommunikációjával kapcsolatos ismereteinket, és a megállapításaink arra utalnak, hogy nem kell az elejéről kezdenünk" – mondta Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem MI-laboratóriumának igazgatója.

A tanulmány az egyik legfejlettebb MI-beszédmodellt, a Wav2Vec2-t használta, hogy azonosítsa a kutyák érzelmeit, nemét és fajtáját az ugatás mentén. Két adathalmazt használtak a kutatók a modellek képzéséhez, majd összevetették a kapott eredményeket.


Az egyik modell nulláról, csak kutyaugatáson lett kiképezve, míg a másik emberi beszéden lett trenírozva, a kutyaugatással csak finomhangolták. Utóbbi teljesített jobban, melyet kb. 1000 órányi emberi beszéddel képeztek ki, ezután következett több kutyafajta ugatásával a finomhangolás, összesen 74 állattól.

Az embereken és kutyákon képzett modell 62 százalék pontossággal tudta eltalálni az adott kutya érzelmeit, ugyanilyen arányban a fajtáját, 69 százalékban a nemét, azt pedig 50 százalék pontossággal mondta meg, hogy melyik kutyához tartozhat az ugatás.

ír szetter

Az emberi beszéddel képzett mesterségesintelligencia-modelleket használnak a kutatók arra, hogy dekódolják a kutyák nyelvét – fotó: Shutterstock

A kutatók úgy vélik, a kutya hangja összefügghet a környezetével; az már ismert, hogy a majmok és a prérikutyák hangja előre megjósolható az adott szituáció alapján, amelyben épp vannak.

Az emberi beszédmodell használata tehát megalapozhatja az állatok nyelvének megértését.

Forrás: hvg.hu