Minőségi növényeket termeszteni nem egyszerű, hiszen a termésen mindig megmutatkozik a gazda tájékozottsága. Mégis mi a titka a kiváló eredménynek?

A mezőgazdasági termelés során számos tényező befolyásolja, hogy milyen lesz a termés – mind a minőségét, mind a mennyiségét tekintve. Ezek a tényezők igazából elég eltérőek, ugyanakkor szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Tehát például ha egy gazda nem figyel eléggé a növény igényeire, akkor ezt a termés „megbosszulja” – és bizony ebben az esetben komoly anyagi károkkal kell számolni.

Melyiket lehetne kiemelni a különböző tényezők közül?

Nem egyszerű egyet választani, hiszen a különböző növényekre igen eltérő hatással lehet ugyanaz – sokszor szükség van a növényspecifikus megoldásokra. A talaj megfelelő gondozása azonban minden esetben rendkívül fontos, hiszen a jó termés a jó minőségű, élő talajnál kezdődik. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a növények tápanyag-utánpótlására, illetve az elővetemények talajban lévő maradványainak lebontására, akkor komoly terméskieséssel nézhetünk szembe.

Mit lehet tenni a talaj kondicionálásáért?

A piacon ma már rendkívül kiváló lehetőségek vannak ennek megoldására. Az alternatív, biológiai tápanyag-utánpótlás segítségével rengeteget tehetünk a termés mennyiségének növeléséért és minőségének javításáért. Ha a növényeink igényeit a lehető legteljesebb mértékben kielégítjük, akkor számolhatunk azzal, hogy azok meg is hálálják a gondoskodást. Természetesen az időjárási körülmények még beleszólhatnak ebbe, de ha kellő figyelmet fordítunk a tápanyag-utánpótlásra és a talaj kezelésére, akkor pozitív eredményre számíthatunk.

Milyen talajkondicionáló megoldást érdemes használni?

Mindenképpen fontos, hogy lehetőleg természetes és vegyszermentes módon gondozzuk a talajt, hiszen így környezetkímélő módon járulhatunk hozzá a termelés épségéhez. Erre kiváló lehetőséget biztosítanak a mikrobiológiai készítmények. Ezek a termékek a talaj és a növények számára fontos és hasznos baktérium- és gombatörzseket tartalmaznak, melyek segítik a tápanyagok feltárását és a növényi maradványok lebomlását.

A növények természetes immunrendszerét erősítendő kimondottan hasznosak az ún. hiperparazita gombák – ilyen például a Trichoderma harzianum. Ez azért különleges, mert a növényeket abszolút nem bántja, lényegében semmi másra nincs hatással, kizárólag a parazita gombákra (pl.: Sclerotinia, Fusarium). Ezeket általában nem pusztítja el teljes egészében, de a hatására jelentősen megnő a növények ellenálló képessége, és ezért természetes módon is ellenállnak az élősködőknek.

Tulajdonképpen „kontroll alatt tartja” a kártékony gombákat, ezért biokontroll hatásnak nevezzük a működését.

Hol érhető el ez a lehetőség?Natur Agro

A teljes egészében magyar kézben lévő Natur Agro Hungária Kft. által kifejlesztett Natur Micro talajkondicionáló tartalmazza ezt a speciális, „gombaevő gombát”, további más hasznos baktérium- és gombakomponenssel együtt, melyek felélénkítik a talajéletet, és elősegítik az egészségesebb növények fejlődését.

További információkért látogasson el a www.naturah.hu weboldalra!