Magas – akár 3-5 tonnás - termésszintre is lehet tervezni a tavaszi technológiát, aminek egyik legfontosabb eleme a folyamatosan emelkedő N- és S-igény kielégítése. A biztonságos növényvédelem – a jól időzített rovarőlő kezelések és a sclerotinia elleni fungicidek elengedhetetlenek a termés biztonságos realizálásához. A bór és kénlombtrágyázás, valamint a virágzás elején adott termésfokozó algakivonatok szintén mázsákkal növelik a termést.

Táplájuk, ahogyan csak tudjuk!
A repce szárbaszökésétől a nitrogén és a kén-igénye egészen az érés végéig jól mérhető (lásd tápanyagdinamika diagramm). A szántóföldi növények közül a repcemag 5% körüli N-tartalma a legmagasabb és ehhez szintén kiemelkedő -  kb 0,5%-os – kéntartalom párosul. A tavaszi fejtrágyázásokkal elsősorban kenes N-műtrágyákat célszerű alkalmazni. A hatáshoz bemosó csapadék szükséges, ezért a szárazabb periódusokban a N- és kén-ellátás egyenletlen!

A fejtrágyázások időjárástól független kiegészítésére fejlesztették ki napjainkban a levélen is tartamhatású formaldehid-karmabid kondenzátumokat.  Az Azospeed® 20 l/ha -os javasolt adagját bármelyik növényvédelmi kezeléssel kombinálhatjuk. A biuret-mentes és a levélen folyamatosan feltáródó N-lombtrágya a virágzó repcét sem tudja perzselni, így akár 25-30°C melegben is biztonságosan alkalmazható. MgSO4-tartalma a folyamatos kén-ellátást is segíti.

Védjük, amikor csak kell!
Kora tavasszal a szárormányos és nagy repceormányos peterakását feltétlenül meg kell előzni,
mert a lárvák szárkártétele később már semmivel sem mérsékelhető! Az első egyedek észlelésekor tartamhatású rovarölő szerrel védekezzünk, mert a betelepedés hüvős vagy változékony időjárás esetén elhúzódik. A hidegtől független hatású piretroid és egy gázosodó hatású klorpirifosz kombinációja biztonsággal lefedi ezt a veszélyes időszakot. Az első permetezésre javasolt mikrokapszulázott, így tartósan gázosodó Dursban® Delta CS és a taglózó hatású Fury® 10 EW rovarölők a lombtrágyáinkkal közösen, 40 ha -os, kedvezményes árú Tavaszi Repce Csomagban is beszerezhetők! Dózisuk 1,5 + 0,075 l/ha. A Jello® – folyékony, nagy töménységű S-lombtrágyával töményen ne érintkezzen a Dursban Delta, ezért a bekeverésnél egymást követően, külön töltsük a vegyszertartályba! Azospeed® -del és Wuxal® Boron Max -szal keverve nincs külön előírás. Az AKG integrált technológiában a klorpirifosz tavasszal nem engedélyezett. Neonikotinoid típusú, felszívódó Gazelle® rovarölővel helyettesíthetjük. A virágzás előtti fénybogár kártétel ellen egy egyszerű piretroid rovarölőt – Fury 10 EW 0,075 l/ha dózisban - javaslunk, mivel a néhány napon belül kivirágzó repcében a neonikotionidok tartamhatása rosszul érvényesülne, míg a klórpirifoszok használata már veszélyes a méhek közeli megjelenése miatt. Kombináljuk regulátor hatású tebukonazollal – T-Rex 1,0 l/ha – ami jól blokkolja az általában ekkor megjelenő sclerotinia fertőzést és a főhajtás novekedésének lassításával az oldalelágazások potenciális termését is növeli.

Mindkét szer jól keverhető a Wuxal® Boron Max komplex bór-lombtrágyával és Jello® -val is. A N-ellátás fokozására ne feledkezzünk meg a speciális Azospeed® lehetőségéről!
Virágzás elején az elmúlt években rendszerint külön védekezni kellett a becőormányos és/vagy a repcebecő gubacsszúnyog károsítása ellen is. Utóbbi ellen nincs tartamhatásra lehetőség, ezért csapadékos időben ismételt kezelés is fontos lehet. Nappal is permetezhetünk a virágzó repcében a Gazelle 20 SG 0,15-0,2 l/ha dózisával, ami jól gyéríti a becőkártevőket és a levéltevektől is mentesen tartja az állományt. Ezt a fenofázist használjuk ki „utolsó N-fejtrágyázásként” és 10-20 l/ha Azospeed® adagot feltétel nélkül kombináljuk hozzá, mert megéri! Szklerotinia-veszély esetén újabb fungicid adag (T-Rex, Pictor, stb.) is szükséges lehet.
Elhúzódó várható aratás vagy egyenletlen, esetleg beteg állomány aratása előtt 2-3 héttel becőragasztó - Iskay 0,5-1,0 l/ha – hatású készítményekkel mérsékelhetjük a szemek kipergését.

Kényeztessük, hagy teremjen!
A repce folyamatos kénigényét a Jello®-val könnyen kielégíthetjük. Speciális lignoszulfonát hatóanyaga  a könnyen felvehető és a növényben legjobban szállítódó szulfid-formában 40 % elemi kenet tartalmaz. A hasznosulását a N, Mg, B és Mo tápelem-kiegészítés teszi harmonikussá. Bármelyik növényvédő permetezéshez adagolhatjuk 3-5 l/ha dózisban, legjobban a korai szárbainduláskor hasznosul, mert a hideg talajban még nincs talajélet, így a felvehető  kén csak a fejtrágyánól vagy lombtrágyából származhat.

A repce bór igénye 200-300 g hektáronként, amit a talajaink bor-szegénysége miatt kizárólag levéltrágya formájában biztosíthatunk. A Wuxal® Boron Max szuzpenzió literjében a 110 g B mellett 70-70-70 g NPK biztosítja a növény pillanatnyi kondícióját és Cu, Zn, Fe, illetve Mo kelatizált mikroelem adja meg a teljes tápanyag harmóniát. A szuzpenzió stabilitását, így a tápelemek maradéktalan hasznosulását a formuláció fejlesztése teszi lehetővé. A kén és bór-lombtrágyázás 5-10% terméstöbbletet eredményez, a megtérülés biztos.

A Wuxal® Ascofol biostimulátor a növényi növekedési hormonokban egyik leggazdagabb Ascophyllum nodosum alga szárított örleményéből készül. Magas – 23,5 % - hatóanyag-tartalmának köszönhetően számos kultúrában, így repcében is bizonyított a termésnövelő hatása. A virágzás elején 2-3 l/ha dózisban jól kombinálható növényvédőszerekkel és más lombtrágyákkal. Lombtrágyázási kísérleteink szerint a teljes Jello-Wuxal Boron-Wuxal Ascofol – technológiánkkal 15- 20% termésnövekedés érhető el, a kényeztetés megtérülése jól kiszámolható!

A nagy termés tervezéséhez alapozzuk a növényvédelmet és a lombtrágyázást a kwizda Tavaszi Repce Csomagra, egészítsük ki a fejtrágyázást a speciális Azospeeddel és kényeztessük „hormonálisan” a Wuxal® Ascofol algakivonattal,  azaz „Tápláljunk és Védjünk” a repcét!

Részletesebb információkkal a www.kwizda.hu honlapunkon szolgálunk, ahol szaktanácsadóink elérhetősége is megtalálható.

Fehér Tamás
Kwizda Agro