A VÉDEKEZÉSEK KORSZAKAI

A 80-as években a termelők életét elsősorban a tányérbetegségek keserítették meg. A csapadékos nyarakon a szürkepenészes és a fehérpenészes rothadás a termésátlagokat jelentősen csökkentették. A megfelelő agrotechnikai szabályok betartásával (vetésváltás, tőszám, stb.) a tányérrothadás kialakulását csak késleltetni lehet, de csapadékos nyarakon a kórfolyamat biztosan elindul. Ebben az esetben már csak kémiai védekezéssel csökkenthető a kár, melynek jól bevált eszköze a merevszárnyú repülőgép vagy a helikopter. A megváltozott birtokstruktúra miatt a légi növényvédelem fokozatosan háttérbe szorul és felváltja az egyre jobban terjedő hidas-permetezőgép.

Hazánkban a 90-es évektől kezdve a szárbetegségek dominálnak, így a Diaporthe helianthi, Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina, Alternaria sp., Phoma macdonaldii és a Botrytis cinerea fellépése esetenként országos járványt és jelentős terméskiesést idézett elő. Ilyen volt az 1997-es esztendő, amikor a Diaporthe járvány hatására az országos termésátlag kb. felére csökkent. A Diaporthe helianthi kórokozó tünetei, a csónak alakú őzbarna foltok elsősorban a szár alsó részén jelennek meg. A foltok intenzíven növekedhetnek, elérhetik a 20 cm-es hosszúságot és gyakran az egész szárrészt körülölelik. A szár bélszövete idővel elsorvad, üregessé válik, meggyengül, s ezáltal könnyen eltörik.

Napjainkban összetettebb a kórokozók dominancia viszonya, mert a csapadékos nyár és a vetésváltás be nem tartása miatt több kórokozó egyszerre károsít, így a védekezések elhagyása összességében számszerűsíthető jövedelem kiesést eredményez.

A VÉDEKEZÉS IDŐZÍTÉSE


A tapasztalataink azt mutatják, hogy a júniusi Diaporthe fertőzések okozzák a legnagyobb károkat. Amíg a betegség csak a levélen található, addig felszívódó hatóanyaggal a kórfolyamat jól blokkolható. A virágzáskor elvégzett kezelés már csak a tányérbetegségek (Sclerotinia, Botrytis) ellen nyújtanak megfelelő védelmet. Ideális az lenne, ha előrejelzésre alapozva a kórokozó fő fertőzési időszakában végeznénk a kezelést szántóföldi permetezőgéppel 250-300 l/ha lémennyiséggel. Ez időjárástól függően június közepétől július elejéig tart. Ekkor viszont a napraforgó magassága már akkora – optimális vetésidőt feltételezve – hogy hagyományos permetezőgéppel taposási kár nélkül nem lehet elvégezni a permetezést. Ezért a védekezést hagyományos szántóföldi permetezőgéppel 6-8 lomblevélpáros állapotban kell elvégezni, amikor még utoljára be lehet menni az állományba taposási kár nélkül. Ez általában június 6-15. körül van. Ha ekkor végezzük a kezelést, akkor a készítmények kb. 3 hetes hatástartamát figyelembe véve megelőzhetjük a szárbetegségek kialakulását. A Sfera hatékony a kórokozók ellen, de ennek feltétele a kórokozók fertőzési ciklusához igazodó időzítés.