A kutatások célja a reakcióért felelős géneket azonosítani, hogy a növénynemesítők speciális károkozóknak ellenáló fajtákat fejlesszenek ki. A tudományos világ számára eddig is ismert volt, hogy a növények képesek azonosítani, hogy épp egy hernyó rágja vagy levéltetű szívja a leveleiket. A meglepő fordulat, hogy a növények pontosan tudják, ki támadja őket, azaz például a hernyó mely fajtája és személyre szabottan veszik fel a harcot.gabona

Ráadásul szinte hihetetlen, de a növény 28000 génjéből egyszerre átlagosan 2800 gén reagál a támadásra és minden kártevőnél más-más gén. Ha a korábbi gyakorlatot alkalmazzák a kutatók és csak néhány gén reakcióját vizsgálják, igen korlátozott képet kapnak a védekezési mechanizmusokról. Az, hogy a növény válogat a génreakciók között, nem csak a hatékonyabb küzdést teszi lehetővé, de képes energiát is spórolni számára. Leginkább a növekedést, vízfelhasználást és ökológiailag fontos folyamatokat szabályzó géneket szabályozza.

További tanulmányok vizsgálják, hogy a kártevők miként növelik meg a növények hormonszintjék, mely a védekezést irányítja. A hormonszint a különböző károkozókra más erővel és sebességgel reagál, ez is bizonyítja, hogy a növények felismerik kártevőiket.