Minden olyan technológiai elemre, amely a tőszámra befolyással van, nagyon oda kell figyelni, jelentőségüket nem szabad lebecsülni: talaj-előkészítés, vetésidő, kivetett mag mennyisége, csávázószer megválasztása, gyomszabályozás, regulátorozás, gombák- illetve rovarok elleni védekezés. A repcében ősszel alkalmazható növényvédő szereit – kiegészítve egy gyomirtó szerrel – a Bayer 2010-s vetési idénytől REPCE TRIÓ néven is forgalomba hozza!

Gyomirtás

Az őszi időjárásunkat egyre inkább jellemző, ingadozó csapadék eloszlás miatt, a termelők egy része az őszi posztemergens gyomirtást választja. Erre a célra kiválóan alkalmas a Dow AgroSciences új széles hatásspektrumú gyomirtó szere az IKARUS, amelynek hatáskifejtéséhez nem szükségeltetik bemosó csapadék. Az IKARUS jelenleg a legszélesebb hatásspektrummal rendelkező, magról kelő- és évelő kétszikű gyomnövények elleni gyomirtó készítmény, amely a repce állománykezelésére felhasználható. Ősszel a repce 2-4 valódi leveles állapotától egészen tavasszal a repce szárba indulásának kezdetéig alkalmazható. Dózisa 0,3 lit/ha.

Regulátorozás illetve kórokozók elleni védelem

Az idén augusztus végén, szeptember elején elvetett repcék esetében nagy valószínűséggel rendelkezésre áll majd a megfelelő aktív hő-összeg mennyiség, hogy a növény biztonsággal elérje az optimális fejlettségi stádiumot. Az ősz folyamán alakulnak ki a termés 60-70%-t adó oldalelágazások kezdeményei, a szár megvastagszik, a rendelkezésre álló tápanyag zömét felhasználja a növény. Ezeknél az állományoknál fokozódik a szárba indulás veszélye, ami jelentősen növeli a kifagyás kockázatát. Kevésbé csapadékos ősz esetén ennek ellensúlyozására sok termelő – helytelenül - inkább a vetésidő kitolását választja. Különösen helytelen stratégia ez, mert a repce növekedésszabályozására lehetőség van ún. regulátor hatású gombaölő szerek alkalmazásával.
Idén a gombaölő – regulátor hatás közül valószínűleg mindkettőre szükség is lesz, ugyanis a nedves évjárat hatására hatványozódik a kórokozók szaporító képleteinek száma és fertőzési képessége. A repce legfontosabb – ősszel jelentkező - kórokozója a Phoma lingam (Leptosphaeria maculans) minden jelentős repce termőterületen megtalálható, számos gazdanövénye a keresztesvirágúak családjából kerül ki. Akár gyökérnyak- és szárrothadást, levélfoltosodást, szárdőlést, szártörést, korai érést is képes okozni. A megfigyelések szerint az első tünetek szeptember végén – október elején jelennek meg. A fertőzés erőssége évjárattól- illetve egyéb hajlamosító tényezők meglététől (pl. sűrű állomány, rövid vetésforgó) függően jelentősen változhat, de szinte minden évben megfigyelhető. A csapadékos szeptemberi időjárás előre vetíti, hogy más repce kórokozók (a cilidrospóriumos levélfoltosságot okozó Cylindrosporium concentricum vagy az alacsony hőmérsékleten is fertőzőképes repce peronoszpóra-Peronospora brassicae) megjelenésére is számítani lehet.

Kettős hatás, hogy a repce jól bírja a telet

A Folicur Solo kettős hatású gombaölő szer. Hatóanyaga a tebukonazol, egy triazol típusú gombaölő hatóanyag széles hatásspektrummal rendelkezik, gombaölő hatásán felül a növekedésszabályozó hatása is kimagasló. Ősszel kijuttatva megakadályozza, hogy a kórokozók a repce legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét. Az őszi kezelés nagymértékben javítja a télállóságot. A korábbi vizsgálatok és a hazai gyakorlati tapasztalatok egyaránt igazolják a Folicur Solo pozitív hatását a repce áttelelésére.
A növekedésszabályozó hatás ősszel elsősorban a szárba indulás lassításában mutatkozik meg. Hatására a levélzet zömökebbé válik, erős tőlevélrózsa alakul ki. E mellett azonban a növényben több kedvező biológiai folyamat is lejátszódik. A Folicur Solo a növények hormonháztartását kedvező irányban befolyásolva visszafogja a hosszirányú növekedést. A kezelés megakadályozza a repce őszi szárba indulását, ezzel párhuzamosan segíti az erős tőlevélrózsa kialakulását. Miközben a föld felett visszafogja a hajtás - a lombtömeg - fejlődését, addig a talajban fokozza a gyökérzet növekedését. Hatására növekszik a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is.
Az őszi 4–8 leveles állapotban történő Folicur Solo kezelés javítja a télállóságot és megakadályozza az állomány kiritkulását. A Folicur Solo a kezelt növényeken segíti a gyorsabb tavaszi regenerálódást, és erőteljesebbé teszi az oldalhajtások képződését, így javítja a termőképességet. Az oldalhajtások mélyebbről indulnak és erőteljesebben fejlődnek. Ezáltal az elágazások száma megnőhet, jobb lesz a becőberakódás, mindezek növelik a terméspotenciált.
A készítményt ősszel, a repce 5-6 leveles állapotától kell kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. Fagykárcsökkentés céljára a javasolt minimális dózis 5-6 leveles állapotban a 0,5 l/ha. Fejlettebb állományban a télállóság javító hatás fokozása, illetve tavaszra áthúzódó gombaölő hatás érdekében a dózis 0,75-1,0 l/ha-ra növelhető.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.