A repceolajgyártás melléktermékeként a világon évente 1,12 millió tonna olajpogácsa keletkezik, amelyet hagyományosan, értékes állati takarmányként hasznosítanak – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

A humán élelmezésben való felhasználás azonban egyelőre nem kerülhet szóba, mivel a repcéből készült fehérjekivonatokból nem tudják eltávolítani az intenzív, keserű utóízt. A népesség gyors növekedése révén viszont egyre nagyobb igény jelentkezik a magas fehérjetartalmú élelmiszerek iránt, amihez a világszerte termeszthető repce könnyen elérthető forrást tudna nyújtani.

repce

Egyelőre a repcéből készült fehérjekivonatokból nem tudják eltávolítani az intenzív, keserű utóízt – fotó: Shutterstock

Ebből kiindulva Thomas Hofmann, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) Élelmiszer-biológiai Tanszékének vezetője a Leibniz Intézet kutatóival közösen ennek a mellékíznek a semlegesítésén dolgozik. Több évig tartó vizsgálatok eredményeként megtalálták, hogy a keserű ízt elsősorban a kaempferol nevű vegyület okozza. Az íz forrásának felfedezése után annak kiküszöbölése már elvileg jóval könnyebben megoldható. Így az sem kizárt, hogy néhány év múlva repcéből készült reggelit fogunk ropogtatni.