A megállapodás értelmében a SAATEN-UNION egyike lehet azon vetőmag-előállító vállalatoknak, amelyek elsőként kezdik meg a BASF új típusú Clearfield Plus gyomirtó szereivel szemben toleráns hibrid vetőmagok forgalmazását.

A napraforgó Clearfield Plus gyomirtási rendszert hagyományos növénynemesítéssel fejlesztették ki, mely a teljes vegetáció alatt jobb ellenálló képességet biztosít a gyomokkal, illetve a környezeti hatásokkal szemben, ugyanakkor potenciálisan magasabb olajtartalmat és kaszattermést tesz lehetővé.

Dr. Joachim Moeser, a SAATEN-UNION GmbH nemzetközi termékigazgatója elmondta: „A Clearfield Plus nagyon fontos lesz a napraforgó-vetőmag üzletágunk számára Európában, és a megcélzott régiókban dolgozó napraforgó-termelők jobb kiszolgálása révén erősíteni fogja versenypozíciónkat e technológiában. Nagy izgalommal várjuk a BASF-fel tervezett közös munkát.”

„A BASF első osztályú Clearfield Plus gyomirtó szerei a SAATEN-UNION Clearfield Plus hibrid vetőmagjaival együtt új lehetőségeket nyitnak meg Európa fő napraforgó-termelői előtt a nagyobb hozam biztosítására” – mondta Eckart Stein alelnök, a BASF Crop Protection európai, afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai régióiért felelős marketingmenedzsere.

A SAATEN-UNION Clearfield Plus hibrid vetőmagok és a BASF Clearfield Plus gyomirtó szerek Romániában és Bulgáriában 2014-ben, más fontos napraforgó-termelő országokban – mint például Oroszországban, Ukrajnában és várhatón Magyarországon – 2015-ben jelennek majd meg.

A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

HÁTTÉR

A SAATEN-UNION cégcsoport

A SAATEN-UNION GmbH-t 1965-ben alapította hét családi tulajdonú német nemesítőház, melyek mindegyikéhez több mint 100 éves nemesítési tapasztalat társul. A SAATEN-UNION nagy termőképességű és termésbiztonságú, egészséges fajták sokaságát kínálja az európai növénytermesztők számára.

Sikerük titka a gyakorlatközpontú nemesítés, a modern nemesítési technológiákban betöltött vezető szerep és az a rendkívül széles genetikai alap, mely több mint 40 szántóföldi növényfaj nemesítésében testesül meg. (www.saaten-union.de)

A közép- és kelet-európai napraforgó termesztési régió központjában, a bukaresti székhelyű SAATEN-UNION Romania Srl. leányvállalatnál összpontosul a cégcsoport napraforgó termékfejlesztési tevékenysége. A BASF új Clearfield Plus technológiájának segítségével a SAATEN-UNION versenyképes megoldásokat fog biztosítani a régióra jellemző speciális gyomirtási kihívások hatékony megoldására. (www.saaten-union.ro)

A BASF Növényvédelmi Divíziója

4,7 milliárd eurós (2012) értékesítési volumenével a BASF Növényvédelmi Divíziója innovatív megoldásokat biztosít a szántóföldi növények, a gyepek és a dísznövények védelme, a kártevők elleni védekezés, valamint a közegészség területén. Termékpalettáján csávázási technológiák, biológiai védekezési, vízgazdálkodási és tápanyag-gazdálkodási megoldások, valamint a növényi stressz kivédésére szolgáló eljárások is megtalálhatók.

A BASF Növényvédelmi Divíziója vezető szerepet játszik az innovációban, és ezzel támogatja a termelőket a mezőgazdasági termelés optimalizálásában, üzleti hatékonyságuk javításában, valamint tesz azért is, hogy a világ növekvő népességének életminősége jobb legyen. Bővebben a www.agro.basf.com weboldalon tájékozódhat, vagy követhet bennünket közösségimédia-csatornáinkon.

A BASF

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Változatos termékpalettáján a vegyszerek, a műanyagok, a teljesítményfokozó és környezeti terhelést csökkentő megoldások, a növényvédelmi termékek, valamint a kőolaj és a földgáz is megtalálható. Nálunk a gazdasági siker együtt jár a környezet védelmével és a társadalmi felelősségvállalással.

A kutatás és az innováció révén szinte minden iparágban kiszolgáljuk ügyfeleink jelenlegi és jövőbeni társadalmi igényeit. Termékeink és megoldásaink segítenek a természeti erőforrások védelmében, a tápanyagellátás biztosításában és az életminőség javításában.

Környezeti és társadalmi szerepvállalásunk a vállalati célok tömör megfogalmazásából is kitűnik: Vegyipari megoldások a fenntartható jövőért. A BASF 2012. évi forgalma 72,1 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma az év végén pedig több mint 110 000. BASF-részvények a frankfurti (BAS), a londoni (BFA) és a zürichi (AN) tőzsdéken is vásárolhatók. A BASF-ről bővebben a www.basf.com weboldalon tájékozódhat.