A vizsgálat eredményeiről szóló közlemény leszögezi, hogy a növénytermesztést szolgáló termőföldek területe – a degradált talajok termőképességének helyreállítása útján – az illegális erdőirtás teljes betiltása mellett is mintegy 12 millió hektárral, sőt később még nagyobb mértékben növelhető az országban – olvashatjuk a canalrural.uol.com portugál nyelvű hírportálon.

Vannak olyan lepusztult legelők, amelyeken egy futballpálya nagyságú területre egyetlen szarvasmarha jut. Ezek felújítása további tartalékot jelent. A talajok helyreállítása különleges jelentőséggel bír, mivel Brazília az utóbbi 30 évben 70 millió hektárnyi őshonos növényzetet veszített el. A szóban forgó vizsgálat eredményei online már most elérhetőek, de egy hónapon belül hivatalosan is közzéteszik azokat, és átadják az illetékes hatóságoknak.

Renato Crouzeilles, a Rio de Janeiro-i Egyetem professzora kijelentette, hogy a talajok helyreállítása megvalósítható, és a brazil szakértők fent vázolt megállapítása alapján nem lehet sem az esőerdőknek, sem a brazil termőföldeknek az egész világra veszélyt jelentő zsugorodásáról beszélni. Sőt, az erdőközeli ültetvények a beporzó rovarok fokozott vonzásával növelhetik a gazdálkodás hatékonyságát.

A professzor tagadja, hogy a kormány elhanyagolta az amazóniai esőerdők megvédését. Mostantól több mint 100 műhold fogja figyelni az erdőirtást Mato Grosso államban.

szántóföld

A talajok helyreállítása produktív és gazdaságilag megvalósítható tevékenység? – fotó: Shutterstock

Crouzeilles szerint alapvető fontosságú, hogy a kormányban és a társadalomban tudatosítsák a környezetvédelem és a mezőgazdaság összhangjának fontosságát, ami nagy segítséget nyújthat a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ugyancsak fel kell hívni a földtulajdonosok figyelmét a talajtermékenység és a környezet védelmére, biztosítva egyben a szükséges vetőmagvakat és szaporítóanyagokat.

A tanulmány összeállítóinak fő célja volt demonstrálni, hogy a talajok helyreállítása produktív és gazdaságilag megvalósítható tevékenység, amely még több hasznot hozhat, mint más termelő tevékenység.

Reméljük, hogy az egymásnak ellentmondó hírek közül a brazilok megállapításai felelnek meg a valóságnak.