A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti. A szárazság, az egyre gyakrabban előforduló hőhullámok és egyéb abiotikus tényezők a termesztett növények mellet a talajra és a talajéletre is negatív hatással vannak.

földA biológiailag aktív talaj a termesztés alapja.

A probléma ismert, s ma már számtalan megoldási alternatíva közül választhat a gazdálkodó. A piacon fellelhető termékek nagy része azonban vagy csak a talajra, vagy csak a növényre gyakorol pozitív hatást. A probléma komplexitása miatt gyors, hatékony és hosszantartó hatást viszont csak olyan terméktől várhatunk el, amely a rizoszférára és a növényi életfolyamatokra egyidejűleg pozitív hatással van.

A Viva talajélet-aktivátor egyedi formulációjának köszönhetően minden talajtípuson és valamennyi növénykultúra esetén támogatja a rizoszféra működését és pozitív módon hat a növény gyökérfejlődésére. A hatékonyság kulcsa a termék összetételében rejlik: a Viva vitamin-, aminosav-, fehérje-, poliszacharid- és huminsav-tartalmának köszönhetően fejti ki többszörösen pozitív hatását.

növény

Amennyiben a talaj-növény rendszer megfelelően működik, az állomány is szépen fejlődik.

Gyökértömeg növelése, gyökéraktivitás fokozása
A gyökér tömege, aktivitása kulcsfontosságú szerepet tölt be a tápanyagok felvételében. A gyökér növekedéséért az auxinok felelnek. A Viva-ban lévő huminsavak gátolják az auxin hormon lebomlását, ezzel segítik elő a megfelelő auxin-szint fenntartását, így stimulálva a gyökér növekedését. A kiterjedt gyökérrendszernek köszönhetően a növény nagyobb hatékonysággal képes felvenni a talajban lévő tápanyagokat és nő az aszálytűrése is.

Kedvező hatás a talaj mikroflórájára
Baktérium-készítményekkel növelhető a talajból felvehető tápelemek mennyisége. Mivel ilyenkor élő anyagot juttatunk a talajba, számos külső tényező szab határt e készítmények hatékonyságának. Ezek közül a legfontosabb a talaj szervesanyag-tartalma. A Viva aminosav-, vitamin- és huminsav-tartalma könnyen felvehető tápanyagforrásként szolgál, jelenlétükben a baktériumok fel tudnak szaporodni és képesek a tápanyagok feltárására.

viva

Talajszerkezet javítása
A Viva-ban lévő huminsavak és poliszacharidok pozitív hatással vannak a talaj szerkezetére, ez ideális feltételeket biztosít a gyökérzet fejlődéséhez, s így fokozódik a víz és a tápanyagok felvétele. Természetesen ezáltal növekszik a műtrágyázással kiadott tápanyagok hasznosulása is!

Abiogén stresszfaktorok hatásainak csökkentése
Hatóanyagainak köszönhetően, a Viva hatékony megoldást nyújt a különböző stresszhelyzetek (hideghatás, jégverés, herbicid okozta stressz stb.) kezelésére is.

Felhasználását a tenyészidő elején, maximum 40%-os növényborítottságig ajánljuk, 5-10 l/ha dózisban.

További információkért látogasson el a Malagrow Kft. weboldalára!