A mezőgazdaságnak óriási fenntarthatósági problémákkal kell szembenéznie. A világ népessége növekszik, ami növeli az élelmiszerek iránti keresletet, ez viszont növekvő erdőirtással, peszticidhasználattal és üvegházhatású gázok kibocsátásával fenyeget – írja a techcrunch.com.

A gazdálkodás a talajban lévő szén felszabadításának is kiváltója lehet, de hogyan tudjuk azt visszatartani? Ráadásul a talajminőség a túlhasználat (kizsigerelés) miatt romlik. Mindez azért van, mert a mezőgazdasági szektor technológiai fejlesztése más ágazatokhoz viszonyítva alacsonyabb. Ezért éppen ideje, hogy megvizsgáljuk az úgynevezett „mikrobiom” jelentőségét, ha meg akarjuk érteni, hogy valójában mi történik a növényeinkben.

A „mikrobiom” magában foglalja egy mikrobiótának (egy specifikus szegmensben, pl. a gazdálkodásban jelen lévő mikroorganizmusok teljes kollekciójának) valamennyi genetikai anyagát. Ez olyan, mint a bélbaktériumok összessége, de egy egész gazdaságra vonatkoztatva.

A talaj több millió mikrobát tartalmaz, amelyek mindegyike döntő szerepet játszik a növények egészségének fenntartásában, és ezért a talajban lévő mikrobák megértése fontos, használható adatokhoz vezethet.

talaj

A talaj több millió mikrobát tartalmaz, amelyek mindegyike döntő szerepet játszik a növények egészségének fenntartásában – fotó: Shutterstock

Jelenleg a Biome Makers technológiai vállalat a talaj ökorendszerének elemzéséhez korszerű adatelemzést és mesterséges intelligenciát használ, a gazdálkodók részére pedig alkalmazható adatokat nyújt.

A cég nemrég egy négymillió dolláros finanszírozási szerződést kötött a Seaya Ventures és JME Ventures irányításával és a London VC Local Globe részvételével.

Bár más vállalatok is alkalmaznak hasonló technikákat a biomazonosításhoz, ők az egyetlen olyan cégként hirdetik magukat, amely nyitott digitális szolgáltatást nyújt a farmereknek a mikrobiológiai információk demokratizálása érdekében, ami segíti őket az informált döntések meghozatalában a gazdálkodásuk során.

A Biome Makers vállalat különböző megközelítést alkalmaz, és a felszín alá néz.

Jelenleg sok olyan vállalat van, amelyek fizikai-kémiai talajelemzést végeznek, de mindezidáig a mikrobiom-dimenziót nem vették figyelembe. Azt mondják, hogy ez a talaj szemléletének egy új módja, amely olyan tájékoztatást nyújt, amelyet korábban a szántóföldi döntések meghozatalánál nem vettek figyelembe.