Kezdjük egy rövid visszatekintéssel!

Az Agroprodukt Zrt., mint a Pápai Állami Gazdaság jogutódja, közel 50 éve foglalkozik vetőmag-szaporítással és feldolgozással.  A gazdaság növénytermesztésének vetésszerkezete az utóbbi években hibridkukoricából 1200-1800 ha, kalászosokból 700-750 ha - ebből 100-120 ha tavaszi - repcéből 100-150 ha és szójából is hasonló, 100-120 ha nagyságrendben alakult. Napraforgó évek óta nem szerepelt a vetéstervben és vetőmag kikészítésével bérmunkában sem foglalkozunk.

Hány féle vetőmagot dolgoz fel az üzem?

A bérmunkákat is beleértve kalászosokat, hibridkukoricát, hibrid repcét, összesen négy-öt féle vetőmag kerül az üzembe. Hozzáteszem, hogy a Zrt. kalászos vetőmagigényét részben saját szaporításból, illetve vásárlásból biztosítja.

Melyek a legkedveltebb kalászos - őszi búza - fajták, akár a saját akár a bérmunkára hozott vetőmagok terén?

A fajtaválasztás alapja a betegség-ellenálló, megbízható, jó termőképességű és kiegyensúlyozott minőséget biztosító fajta. Nagy hatása van a térségnek (nyugati fajták Dunántúlon, francia fajták bő termőképességű fajták használata), ami a kipróbált, tapasztalatokkal igazolt jó tulajdonságú magyar fajtákkal bővül. Hibrid búzák is szerepeltek a választékban, mint például a Hystar és Hyland, de SW Kadrilj -t is vetett a gazdaság, ami járóbúzaként is használható. A hazai fajták közül a MV Kolo, vagy MV Kolompos és a MV Tallér is szerepelt a vetéstervben, valamint Isterra szaporításban a Farmer, Cellule, Apache és Soisson fajtákkal dolgoztunk.

Melyek a legkedveltebb csávázószerek, saját, illetve bérmunkára hozott vetőmagokra?

A kalászos vetőmagok védelmére bérmunkás megbízás alapján Vitavax 200Fs csávázószert, míg saját felhasználás a Rancona 15, Lamardor, és a Celest Top készítményeket használtuk. A repce rovarölő szeres csávázásának lehetősége megszűnt, ezért a gazdának különösen fontos feladata lett az őszi növényállomány folyamatos felügyelete, és ha kell, azonnali gyors beavatkozás. Ebben még segítségére lehet az ellenállóbb fajták választása is.

Beavatna a vetőmagüzem fejlesztési elképzeléseibe?

Elkészült egy tervdokumentáció egy új feldolgozó sor kialakítására, amelyből már 2011-ben megvalósult egy 150kg-os Cimbria csávázó gép beszerzése, majd 2013-ban kialakítottuk a kettes feldolgozó sort egy 50kg-os Cimbria gép telepítésével.

drip.