A hazai vetőmag ágazat történetének legnagyobb eseményét rendezik a Nemzetközi Vetőmag Szövetséggel (ISF) közösen májusban. A budapesti Vetőmag Világkongresszus szakmai és turisztikai szempontból kiemelt eseménynek ígérkezik, amely egyrészt jó alkalmat teremt arra, hogy ráirányítsák a figyelmet a hazánkban zajló, jelentős múltra visszatekintő vetőmag nemesítési és előállítási programra, másrészt kiváló kapcsolatépítési lehetőséget jelent a vetőmag szektorban érdekelt hazai vállalkozások számára — hangsúlyozta Pavelka Árpád, a hazai Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezőbizottságának elnöke.

Magyarországon jelenleg csaknem 900 vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmag nemesítéssel és előállítással. A szektor szereplőinek árbevétele éves szinten meghaladja a 100 milliárd forintot. A magyar vetőmag legfontosabb felvevő országai közé Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia tartoznak. Hazánk kiemelt exportőr a világpiacon.

Kétezer szakembert várnak a rendezvényre — fotó: Shutterstock

A globális vetőmag ágazat legnagyobb rendezvényére mintegy kétezer szakember érkezik a világ minden részéből. Mivel az elmúlt évben az uruguay-i Punta del Este adott otthont a kongresszusnak, a 2018-as rendezvény házigazdája pedig az ausztrál Brisbane lesz.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a vetőmag ágazat szereplői számára szervezett rendezvény programja összeállt, a konferencia időtartama alatt szakmai előadások, szekcióülések, valamint kapcsolatépítést, üzletkötést biztosító lehetőségek is lesznek. A programok fő helyszíne a Hungexpo lesz, ahol rendezvény ideje alatt szakmai kiállítást is rendeznek, amelyen az ágazatot érintő fontos innovációkat mutatják majd be különböző területekről.

A klímaváltozásról is szó esik

A konferencia szakmai programjai között a globális vetőmag szektor aktuális folyamatai, valamint az ágazatra váró kihívások is napirenden lesznek – ismertette Polgár Gábor. - A következő évtizedek legnagyobb kérdése az, hogy a világ növekvő élelmiszerigényéhez az élelmiszerlánc első lépcsőjének tekintett vetőmag szektor miként tud alkalmazkodni. Eközben olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a például a klímaváltozás. A konferencián ezen kívül kereskedelmi, fajtaoltalmi, nemesítési, növényegészségügyi kérdések is terítékre kerülnek.

A regisztráció a rendezvény hivatalos honlapján, az alábbi címen érhető el:

http://www.worldseedcongress2017.com/registration.html