A közlemény ismerteti, hogy a tavaly megtermelt torma jelentős részét nem tudták értékesíteni. A felhalmozódott árut jelenleg is hűtőházakban tárolják, miközben mintegy 3 ezer tonna a földeken maradt.

Az államtitkár a megbeszélésen hangsúlyozta: az a cél, hogy a tormatermelők és a tormafelvásárlók közösen találjanak megoldást a gondokra, továbbá hogy a helyzetet kezelő stratégia szülessen az idei évre.

A tárca kész egy olyan rendelet előkészítésére - jelezte Budai Gyula a közlemény szerint -, amely a tormafelvásárlás szempontjait rögzíti. Az államtitkár kijelentette, a szaktárca partner a belső piacok megerősítésében, ezért hamarosan a nagy üzletláncok képviselőivel is tárgyalóasztalhoz ül az ügyben. A VM segítséget tud nyújtani a külső piacokon is - így például Oroszországban és Azerbajdzsánban - jelentősebb mennyiségű értékesítés megszervezésében.

Budai Gyula szorgalmazta a tormapiac szereplőivel a további rendszeres egyeztetéseket. Legfontosabb szempontnak nevezte a magyar piac védelmét.

A hajdúsági növény hungaricumnak számít. Magyarországon mintegy kétezer család él tormatermelésből és további mintegy 10 ezer embernek ad munkát a fűszernövény gondozása, feldolgozása - tartalmazza a közlemény.

Az egyik legnagyobb felvásárló cég, a Hungaro Torma Kft. ügyvezetője Reviczky Éva az egyeztetést követően az MTI kérdésére ismertette: 2012-ben becsléseik szerint mintegy 16 ezer tonna torma termett Magyarországon. A torma vetésterülete évente 2500-2800 hektár, az átlagtermés 8-10 tonna hektáranként.