Örsi Sándor, karcagi gazdálkodóval beszélgettünk a gombaölő szeres kezelések kedvező hatásairól és az Acanto® Plus használatának egyedi tapasztalatairól.

"Két évvel ezelőtt 52 hektáron,  tavaly pedig 37 hektáron alkalmaztam az Acanto® Plus gombaölőszert napraforgóban."

"A DuPont rendezvények rendszeres látogatója vagyok és a területi képviselővel is jó viszonyt ápolunk, így ismertem meg annak idején a DuPont Acanto® Plus készítményét.

Minden évben 7 levélpáros állapotban juttatom ki, amikor még szántóföldi géppel be tudok menni a kultúrába.

Fotó: DuPont

Általában elég az évenként egyszeri kijuttatás, - kivételt képezett a tavalyi év, amikor a sok csapadék miatt az járt jobban, aki kétszer kezelte a napraforgót Acanto® Plus-szal."

Az elmúlt évben, az extrém csapadékos körülmények mellett milyen termésátlagot ért el?

"Tavaly bizony megsínylette a kultúra a nagy esőzéseket és ahogyan említettem, sajnos csak az egyszeri fungicides kezelést alkalmaztam és 2,7 t volt az átlagtermés a napraforgóban."

Idén mikor juttatja ki az Acanto® Plust?

"Természetesen idén is alkalmazom az Acanto® Plus gombaölőszeres kezelést és a kijuttatást körülbelül 2 hét múlva tervezem, a szokásos protokollnak megfelelően, 6-7 levélpáros napraforgóban."

Milyen talajon, milyen területi jellegzetességek mellett gazdálkodik?

"Karcagot elkerülte az eső ezúttal is – a napraforgó alsó levelei száradnak, a szántón óvatosan kell lépkednie a gazdának, nehogy felbukjon, amikor minden lépésnél mélyen besüpped a lába alatt a  talaj... Talán az ország egyik legszárazabb, legaszályosabb területén gazdálkodom, kimerülő félben lévő kötött talajokon.

2002 óta dolgozom a mezőgazdaságban, az ezt követő egy-két évben már megismerkedtem a DuPont termékekkel és azóta minden új, korszerű, modern technológiát, amit jónak vélek, azt kipróbálom - természetesen a cég növényvédelmi szakembereinek segítségével. Így volt ez annak idején az Acanto® Plus gombaölőszerrel is, amit azóta sem bántam meg."

"Amikor a gazda ennyire ki van szolgáltatva az időjárási anomáliáknak, akkor meg kell tenni minden tőlünk telhetőt, hogy enyhítsük az időjárás okozta negatív hatásokat."

Fotó: Shutterstock

A személyes tapasztalatok után lássuk a DuPont szakembereinek ajánlásait a napraforgó termelő gazdák számára:

A napraforgó termést a gyomnövények mellett különböző kórokozó gombák is veszélyeztetik (pl. Diaporthe, Alternaria, Sclerotinia, Phoma, peronoszpóra).

A betegségek minőségi és mennyiségi károkat is okozhatnak a kultúrnövényben. A mennyiségi veszteség, a terméscsökkenés akár 10-50%-os mértékű is lehet. A minőségi károkozás a ki nem telt, meg nem érett szemek formájában jelentkezik, amelyek olajtartalma lényegesen alacsonyabb a normálisnál. Összességében az olajtartalomban 30%-os veszteség is előfordulhat.

Bár a gombák okozta kártétel súlyossága időjárásfüggő, a kórokozók megjelenésére minden évjáratban számítani lehet. Védekezni ellenük leghatékonyabban a tünetek megjelenése előtt, megelőző jelleggel kell.

A DuPont több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a napraforgó gombabetegségek elleni védekezésben. Szakmai és költséghatékonyság oldaláról a DuPont kiváló technológiai megoldást kínál a napraforgó első, 6-8 levélpáros állapotban történő gombaölőszeres kezelésére az Acanto® Plus gombaölőszerrel. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely kiemeli a piacon jelenlévő többi ajánlat közül:

- Két felszívódó hatóanyag (pikoxistrobin + ciprokonazol) kombinációja. Összetételében a hatóanyagok egymás hatását erősítik (strobilurin + triazol).

- Kiemelkedően széles a hatásspektruma a napraforgó korai szár- és lombbetegségei ellen.

- Pozitív hatású a növény élettani folyamataira.

- Kimagaslóan hosszú hatástartammal bír.

- Egészséges növényállományt eredményez.

Az időjárási viszonyoktól függetlenül a gombaölőszeres kezelés megtérülő befektetés. Magasabb termés, magasabb olajtartalom a hatékony védekezés eredménye.