Győrffy Balázs hozzátette: a földtörvény szerint a termőföld adásvételét jóváhagyó bizottság megválasztását a jegyző bonyolítja le, és van, ahol már most követelik a testület megalakítását.

Utalt arra, hogy ha a földbizottság nem alakul meg, vagy nem képes ellátni feladatát, akkor a NAK területi szerve veszi át a szerepét. A termőföldvásárlást ebben az esetben a NAK megyei elnöksége hagyhatja jóvá, Győrffy Balázs szerint azonban célszerű a megyei elnökségnek kikérniük a települési agrárgazdasági bizottságok véleményét. Az elnök jelezte: a kamara valószínűleg kötelezővé teszi ezt.

A NAK elnöke megjegyezte: nem zárja ki semmi, hogy a települési agrárgazdasági bizottság tagja egyben a földbizottság tagja is legyen. Kistelepüléseken nem feltétlenül van annyi köztiszteletben álló gazdálkodó, hogy a két bizottságot különböző tagokkal töltsék fel, így sok helyen lesznek átfedések - mondta.

Kép: Magyar Hírlap Online

Győrffy Balázs szólt arról is, hogy tavalyi ígéretüknek megfelelően felülvizsgálják a kamarai tagdíj összegét, ezt azonban a 2013-as év zárása után teszik meg. Mint mondta, javasolták, hogy az idei tagdíj megfizetésének határidejét május 15-ig tolják ki.