Az egybemosódott évszakokat a növények sem igazán tudják követni. A mandula már sok helyen már februárban virágzott, a kajszi rügye pirosbimbós, és látványosan bokrosodnak a gabonafélék is.

A Vajdaságban a szokatlanul enyhe időjárás miatt a kései, novemberi, decemberi vetésű búzák bokrosodtak be. A meleg hatására a szárbaszökkenés idő előtt bekövetkezhet, ezért növekedés gátlók alkalmazására van szükség. Ha ugyanis a búza túlnövi magát, megdőlhet.

búza

Korán jöttek a kártevők is.

A tápanyag-utánpótlás is fontos, mivel a búzának gyorsan felszívódó nitrogénre van szüksége. Ha a búzának most lesz elég tápanyaga, az garanciát jelenthet a jó hozamra. Ez az időszak tehát az utolsó lehetőség a könnyen oldódó, gyorsan ható nitrogénes műtrágyák kiszórására – mondta el Tóth László agrármérnök.

Amit az ilyen időjárás még magával vonz

Az enyhe, esős tél kedvez a kártevőknek, a futrinka és a drótféreg is megjelentek, év elején elszaporodtak a gyomok, s betegséget okozó gombák spóráit pedig már ősszel észlelték a búzán. A szakemberek azt javasolják, hogy a gazdák a megfelelő alkalommal kezdjék meg a növényvédelmet, illetve a permetezést, a kártevők szaporodásához igazítva, ennek ideje még nem jött el.