A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit hagyományteremtő céllal. A tavalyi sikeres indulás után a KWS idén újból meghirdette a versenyt, melynek célja többek között az volt, hogy felhívja a figyelmet a megújuló kukorica hibrid portfóliójára, népszerűsítse az új hibrideket, megmutassa azok előnyeit, emellett pedig a vállalat figyelmet kíván fordítani a termelőkkel való szorosabb szakmai együttműködés kialakítására, továbbá a partnerség erősítésére.

Idén a Szemes Kukorica Termelési Versenyre nagyon komoly volt az érdeklődés, hiszen még 2015-ben 116 fő jelentkezett,

2016-ra már 139 gazdálkodó tette próbára termelési képességeit,

összesen 118 településről. Az eredményhirdetésre és díjátadóra 2016. december 13-án, Győrben került sor, ahol a versenyzők személyesen vehették át az elismeréseket.

megnyitó

Feszült figyelem az eredményhirdetés előtti percekben – fotó: KWS Magyarország Kft.

Pallós Mihály a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője megnyitójában elmondta, hogy az időjárás okozta késői betakarítás komoly fennakadást nem okozott a verseny lebonyolításában, továbbá megköszönte mind a szervezők munkáját, mind a résztvevők tisztes helytállását. Hangsúlyozta, hogy a 2016-os szemes kukorica versenyben magasabb hozamok születtek, ami annak köszönhető, hogy az idei év növénytermesztés szempontjából kiegyensúlyozottabb, csapadék szempontjából egyenlőbb eloszlású volt. De hozzá tette, hogy ezekhez az eredményekhez az is nagyban hozzájárult, hogy a KWS újgenerációs hibridjei megállják a helyüket a magyarországi kukoricatermesztési piacon.

A Szemes Kukorica Termelési Versenyre az alábbi hibridekkel lehetett nevezni:

Hibrid FAO Jelentkezők száma
KWS 2370 300-350 17 nevezés
SOLFERINO 300-350 4 nevezés
KAMPARIS 350-400 49 nevezés
KWS 2482 400-450 44 nevezés
KONFITES 400-450 49 nevezés

A beérkezett jelentkezések és a hibridek elvetése után a KWS területi képviselői a versenyzőkkel együtt többszöri területszemlét tartottak a tenyészidőszak során, így építve a partnerséget és a sikeres gazdálkodáshoz vezető utat. Az eredmények a betakarítás ideje alatt összegyűjtött adatok alapján novemberben kerültek kiértékelésre, melyeknek során 14,5 százalékos szemnedvesség tartalomra számított, KWS területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam bírálati szempont került kialakításra.

A KWS Szemes Kukorica Termelési Verseny díjazottjai:

A korai 300-as éréscsoport kategória:
Helyezés
KWS versenyhibrid
Eredmény (t/ha)
Díjazott
I. KWS 2370 13,2 Juhker Kft.
II. KWS 2370 12,1 Lapu Balázs
III. KWS 2370 11,9 Derék-Pataki Zrt.
A korai 300-as éréscsoport kategória:
Helyezés
KWS versenyhibrid
Eredmény (t/ha)
Díjazott
I. KAMPARIS 15,1 Nagy Imre Gábor
II. KAMPARIS 14,1 KTK Kft.
III. KAMPARIS 13,9 Barki Zsolt
A korai 300-as éréscsoport kategória:
Helyezés KWS versenyhibrid Eredmény (t/ha) Díjazott
I. KONFITES 15,2 Kapeller Mg. Kft.
II. KONFITES 15,1 Kurucz-Ker Kft.
III. KWS 2482 15 Bosits Tamás

A KWS Silókukorica Termelési Verseny szintén 2015-ben indult útjára, céljai között pedig szerepel, hogy a gazdálkodók több, kiváló minőségű kukoricaszilázst állítsanak elő, megismerjék a KWS silókukorica hibridek előnyeit, a kiváló minőségű tömegtakarmány által magasabb tejtermelési szintet és táplálóanyag-tartalmat érjenek el, valamint a költséghatékony takarmányozás által jobb profitabilitást tudjanak megvalósítani.

díjak

Még nézni is jó érzés, nemhogy kézbe fogni egyet – fotó: Agroinform.hu

Az alábbi KWS silókukorica hibridekkel lehetett nevezni:

KWS silókukorica hibridek FAO
KORAL FAO 350-400
KARMAS FAO 450-500
KONSENS FAO 550-600
KORIMBOS FAO 550-600

A 2016 tavaszán kiírt versenyre történő jelentkezések után a KWS területi képviselői a versenyzőkkel együtt többszöri területszemlét tartottak a tenyészidőszak során. A versenyre idén 52 fő jelentkezett, és a részvétel egyik feltétele az volt, hogy a nevezőknek zöld silókukorica mintát kellett beküldeniük az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-hez 2016. október 15-ig. Az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. összesen 35 silómintát vizsgált be. Az eredmények kiértékeléséhez a KWS egy Bíráló Bizottságot állított fel az alábbi tagokkal:

Dr. Orosz Szilvia, Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., takarmányanalitikai igazgató

Dr. Könyves László, Állatorvostudományi Egyetem, Tanszékvezető, egyetemi docens Állathigiéniai, Állomány egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék

Dr. Tóth Tamás, Kaposvári Egyetem, Tanszékvezető, egyetemi docens Táplálkozástudományi és Termeléstechnológiai Tanszék

Dr. Kismányoky András, KWS Magyarország Kft., Agroszerviz technikus

díjazottak

A boldog díjazottak, és a büszke szervezők – fotó: Agroinform.hu

A KWS Silókukorica Termelési Verseny eredményhirdetése előtt Dr. Orosz Szilvia tartott előadást, aki bemutatta a 2016. évi silókukorica betakarítás előzetes eredményeit, valamint a KWS versenyhibridek zöldtömeg hozamait. Beszédében kiemelte, hogy a bevizsgált KWS silókukorica hibridek zöldhozamai meghaladták az országos átlagot, azok kiválóan teljesítettek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is Európa élvonalában van laktációs termelésben, ennek megtartásához pedig továbbra is arra van szükség, hogy a tehénállomány megfelelően betakarított, a hibridek potenciálját maximálisan kiaknázó szilázsellátmányt kapjon.

A KWS Silókukorica Termelési Verseny díjazottjai:

Díj KWS verenyhibrid Eredmény Díjazott
Roppantottság bajnok KONSENS 81,8 százalékos szemroppantási arány Hód-Mezőgazda Zrt.
Emészthető keményítő bajnok KONSENS 371 g/kg emészthető keményítő szárazanyagban Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.
Hozam bajnok KONSENS 69,6 t/ha zöldtömeg Mezőfalvai Mg. Zrt.
Silókukorica nagydíj KONSENS 54 t/ha zöldtömeg 339 g/kg szárazanyag tartalom 367 g/kg keményítő szárazanyagban Nagymágocsi Farmer Kft.

A KWS Kukorica Termelési Versenyein bebizonyosodott, hogy a KWS új generációs kukorica hibridjei kiválóan teljesítenek, ráadásul idén a tavalyi évhez képest nagyobb terméseredményekkel lehetett helyezéseket szerezni. A KWS Magyarország Kft. folytatja a versenyek lebonyolítását, így 2017-ben is lesznek KWS Kukorica Termelési Versenyek.