A Wageningeni Egyetem által koordinált és az új fehérjeforrások feltárására irányuló, ez év október „SUSINCHAIN” nevű nemzetközi kutatási program szerint a 2050-ig 9,1 milliárd főre szaporodó lakosság ellátásához az élelmiszer-termelést a jelenlegi szinthez viszonyítva 60 százalékkal szükséges növelni – olvashatjuk a wur.nl hírportálon.

A projekt 48 hónapig tart, és 17 tudományos intézmény vesz részt benne, költségvetése pedig 8,5 millió eurót tesz ki. Jelenleg a fehérjeellátás tűnik a legnehezebben megvalósíthatónak, amely az állati takarmányozásban is nélkülözhetetlen és amelyhez mindenképpen az eddigiektől eltérő, új forrásokat kell keresni, és találni.

Egyelőre a legfontosabb, igénybe vehető új fehérjeforrást (az ellátás hiányzó láncszemét) a rovarok képezik, amelyek hatékonyan, fenntartható módon képesek előállítani az emberi táplálkozásnak legjobban megfelelő fehérjéket, éspedig az egyéb forrásokhoz viszonyítva jóval magasabb költséghatékonysággal.

Az EU új szabályozása a közelmúltban lehetővé tette bizonyos rovar-alapú készítményeknek a humán élelmezésben és az állati takarmányozásban való felhasználását, és néhány európai vállalkozás már – egyelőre visszafogott mennyiségben – el is kezdte azok forgalmazását.

A rovarfehérjék előállításának kedvező költséghatékonysága azonban minden bizonnyal elősegíti a rovartartás gyorsabb növekedését. Ennek a rovarfehérjék részaránya az emberi táplálkozásban a jelzett időpontra várhatóan elérheti a 20 százalékot.