Az elmúlt hetek hűvös, csapadékos időjárása mindenfelé beindította a fertőzéseket. A tünetek már nemcsak a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon is egyre több helyen bukkannak fel. A május eleje óta előbújt kalászok eltakarhatják a leveleken viruló sárgarozsdát, ezért most még érdemes alaposan átnézni a területet, mert amikor az útról is látszik, akkor már késő.

sárgarozsda

A kalászszint alatt a lombozat már menthetetlen a kezeletlen kontrollban fogékony fajtán. Szekszárd, 2016. május 19. – fotó: Dr. Füzi István

A zászlóslevél megjelenésekor vagy még korábban kipermetezett szerek hatása – hatástartamuktól függően – a kalászolás, vagy legkésőbb a virágzás idejére lejár, így kalászolás-virágzás idején érdemes újabb kezeléssel gondoskodnunk a búza védelméről. Ha hagyjuk a rozsdabetegségeket elhatalmasodni, tonnákat veszíthetünk a termésből néhány hét alatt.

A virágzáskor fertőző Fusarium-fajok pedig a búza minőségét rontó, embert és állatot mérgező mikotoxinokat termelnek. Kalászolás alatt a BASF „rozsdaspecialista” termékei, az Opera® New és a Tango® Star még mindig segíthetnek megmenteni az épen maradt levélfelületet! A virágzó búza fuzáriózis, rozsda- és foltbetegségek elleni hatékony védelmére válassza a BASF speciális gombaölő szerét, az Osiris®-t! Az Osiris® kivételesen erős a DON-csökkentésben.

További információkért látogasson el a BASF weboldalára!