A gyógyhatás az új paradicsomfajta magas zeaxantin tartalmának tudható be. Ez a természetes sárga pigment megtalálható elsősorban a kukoricában, a narancssárga paprikában, a tökben és a citrusfélékben és alacsony mennyiségben a sárgadinnyében és más gyümölcsökben is. Koncentrációja azonban az új paradicsomfajtában az előbbiekhez és a hagyományos paradicsomfajtákhoz viszonyítva hétszer magasabb – írja a freshplaza.com.

Valószínűleg nagy lesz a kereslet az új paradicsomfajta iránt (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Ez az érték a világon mért legmagasabb, ráadásul az egyedülálló eredményt klasszikus nemesítési módszerekkel, pontosabban a különböző törzsek megfelelő összeválogatásával sikerült elérni. A Joseph Hirschberg növénygenetika professzor által vezetett kutatócsoport szerint az új paradicsom rendszeres fogyasztása elejét veheti többek között a felnőtteknél korai vakságot okozó szemfenéki meszesedésnek is. Az új fajta iránt – gyógyhatása miatt – valószínűleg több országban magas keresletet mutatkozik majd.