Az Egyesült Királyságban vizsgált repcemintáknak például 2017-ben 58, 2018-ban pedig 54 százaléka mutatott bórhiányt – írja a farminguk.com.

A bór alapvető fontosságú mikroelem a repcenövény fejlődésének bizonyos szakaszaiban, különösen a pollenképződésben és a termést befolyásoló egyéb tényezők alakulásában. Hiánya pedig a levelek elszíneződését, fokozott sérülékenységét és deformálódását, valamint a növények egyes részeinek elhalását okozhatja, és ezáltal az eredményt jelentősen visszavetheti – mondta el a Yara, műtrágyázással és tápanyag-utánpótlással foglalkozó vállalat szakértője.

repce

A bór alapvető fontosságú a pollenképződésben és a termést befolyásoló egyéb tényezők alakulásában

A termesztők általában a bórmérgezéstől tartva kezelik nagyon óvatosan a problémát, de ilyen mérgezés Natalie Wood, Yara szakértő szerint csak nagyadagú alkalmazásnál fordulhat elő. A bórhiányt szövettani vizsgálattal lehet megállapítani, pótlásáról pedig a növény fejlődésének korai szakaszában, a szárnövekedés megindulása előtt kell gondoskodni. A szakértő hektáronként 1 liter bórtartalmú tápoldat kiszórását javasolja, ez azonban a hiány erősségétől függően valamelyest növelhető.