Rapszódia – ez annak az új paradicsomfajtának a neve, aminek a forgalmazására a Növénygenetikai Erőforrások Bankjának (BRGV) a kutatói 20 éves munka után várják a szabadalmat.

Ha ezt megkapják, akkor a paradicsomtermesztők és a fogyasztók egy olyan új típusú tricolor cseresznyeparadicsomot élvezhetnek, ami növényenként hét kilogramm termelést ígér, és védett helyeken akár öt méter magasra is megnőhet.

paradicsom

Nagyon sokféle paradicsom létezik – fotó: freepik.com

A BRGV szakemberei elmondták, hogy az új cseresznyeparadicsom három árnyalattal rendelkezik, közepes méretű, nagy szilárdságú. A fajta kerek gyümölcseinek különleges, intenzív aromája és illata van.

Costel Vînătoru, a BRGV igazgatójának a beszámolója szerint a gyümölcsnek három színe van: zöld, sárga és vörösbarna. A 20 és 40 gramm közötti súlyú cseresznyeparadicsomokat nevelő növény védett terekben elérheti akár a 4-5 méter magasságot, kültéren pedig közel az 1,8 – 2 métert.

Előnye, hogy ellenáll a főbb kórokozóknak, kártevőknek, nagyon ízletes, betakarítás után a gyümölcsök nagyon jól eltarthatók, kevés magjuk van. Kiemelkedő a termelési potenciálja, ami a termelési helytől függően 4,5-7 kg körül mozog.


A Rapsodia paradicsom a kutatók szerint gyógyászati szempontból is értékes, biokémiai összetétele gazdag: sok likopin, karotin van benne és vitaminokban, ásványi sókban is bővelkedik.

A kutatók több mint 20 éve dolgoznak a fajta nemesítésén. "A fajta elkészült, várjuk a szabadalmat, több mint 20 éve dolgozunk, mert a fajok közötti hibridizációval, néhány paradicsomfaj keresztezésével nyertük – mondta a buzăui kutató.

Costel Vînătoru közölte, az új fajtát a szabadalom megszerzése után piacra dobják, így a magokat bármely gazdálkodó szaporíthatja, aki paradicsomot akar termeszteni.

A BRGV Buzău több mint 3.600 genotípusból álló paradicsom vetőmag gyűjteménnyel rendelkezik, amelyek több mint 35%-a cseresznyefajta.

Forrás: agrointel.ro