A bloomberg.com angol hírportál a közelmúltban ismertette, hogy míg 2000-ben az USA-ban termesztett kukoricáknak mindössze 25 százaléka volt génmódosított, tíz évvel később ez az arány 85, mára pedig 92 százalékra szökött fel.

A környezetvédők bizonyos veszélyt látnak a GMO-fajták magas arányában, az azonban kétségtelenül hozzájárult a két növény termesztésében elért rekordteljesítményekhez és az elmúlt év rendkívül kedvezőtlen időjárási körülményeinek (a kukorica és a szója késedelmes vetése a tavaszi áradások miatt, nyári hőség, korai hóesések) a tavaszi elvárásoknál sokkal jobb átvészeléséhez.

kukorica

A legtöbb fajnál a génmódosított növények részarányának további növekedése várható – fotó: Shutterstock

Az bebizonyosodott, hogy a génmódosított növények a standard fajtáknál általában mindig, de szélsőséges körülmények között biztosan jobb teljesítményt nyújtanak, amint azt az utóbbi két évtized kimagasló terméseredményei bizonyítják, bár azokhoz a precíz agrotechnika (többek között a precíziós vetés, az automatikus és a növények igényeihez igazított növényvédelem, illetve tápanyagellátás) is hozzájárult. A felesleges vízmennyiség hatását a növények többnyire könnyebben kiheverik, mint a vízhiányét.

Fentiek alapján az USA-ban – különös tekintettel a klímaváltozás negatív hatásaira – a legtöbb fajnál a génmódosított növények részarányának további növekedése várható.