A megyei termésátlag hektáronként öt tonna, amely az utóbbi öt év legjobb eredménye. Az őszi árpa minősége is jó, így a korábbi tonnánként 36 ezer forintos felvásárlási ár némileg emelkedett, jelenleg 38-41 ezer forint – mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. Az őszi búza mintegy hetven százalékát betakarították már Békésben, megfelelő idő esetén jövő hét végére befejeződhet – a rozzsal és a tritikáléval együtt – a növény aratása. Vannak, akik – bízva a magasabb árakban – kivárnak, átmenetileg raktározzák a termést.

betakarítás

Az őszi árpa egy részét a gazdálkodók már értékesítették a kereskedőknek. – fotó: Lengyel Lehel/Agroinform - a Menőgazdászok csoportja, csatlakozz Te is!

Befejeződött a repce aratása is, a termésátlag ott is a vártnál jobb lett, a megyei átlag hektáronként két tonna felett van, de volt, ahol 3,7 tonnát takarítottak be. A repce felvásárlási ára tonnánként 113-118 ezer forint körül alakul. Ugyancsak végeztek a magborsó betakarításával, ott megyei szinten nagy a szórás, hektáronként 1,6 és 3,4 tonnás átlag között takarítottak be a gazdák, a termés egy része vetőmag minőségű lett. Utóbbiért akár 120-150 ezer forintot is megadnak, a takarmányborsó felvásárlási ára 49 és 55 ezer forint között mozog.