Köszöntelek Csaba! Mindenekelőtt szeretném, ha néhány mondatban bemutatnád a Karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft.-t!

Cégünk 1993-ban alakult, székhelyünk a Kunság fővárosában, Karcagon található. Szántóterületünk nagysága 2000 ha, ami 500 ha legelővel egészül ki. Tevékenységünkre jellemző a több lábon állás. Szántóföldi növények közül őszi búza, őszi káposztarepce, kukorica, napraforgó, cukorrépa és indián rizs termesztésével foglalkozunk. Az állattenyésztési ágazatunk 350 db tejelő tehénből és azok szaporulatából áll. Emellett a Karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft., gyakorlatilag megalakulása óta állít elő hibrid kukorica vetőmagot a Pioneer szarvasi vetőmagüzemének.

A vetőmag előállító területek pihentetésének nem éppen a legszokványosabb formáját választottátok, hiszen őszi káposztarepcét kezdtetek el termeszteni a pihentetésre kiválasztott területeken. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?

Az idő rövidsége miatt nagyon fontos a precíz munkaszervezés. A hibridkukoricát szeptemberben betakarítják, ezt követően szárzúzás, rendsodrás, bálázás következik, hogy a szármaradványok ne akadályozzák a talaj előkészítését és a vetést. Természetesen az időjárás mindent felülírhat, sajnos még a vetést is, de szerencsére az utóbbi években az erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók.

Hogyan esett az őszi káposztarepcére a választásotok?

Cégünkre mindig is jellemző volt, hogy intenzív termesztés technológiával, évjáratoktól függetlenül magas termésátlagokkal tudjuk betakarítani a növényeinket. A hibridkukorica után egy olyan növényt kerestünk, ami nemcsak jó elővetemény hatásával, hanem gazdaságos termeszthetőségével is kiemelkedik a nálunk szóba jövő szántóföldi növények közül. A repce számunkra egy ilyen növény!

Nem titok, hogy kezdetben több nemesítő ház repcéjét kipróbáltátok, mára viszont a teljes területen Pioneer repce van vetve. Beszélnél nekünk a hibridválasztásotok szempontjairól?

A szántóföldi növényeink vetőmagválasztásánál szeretem, ha a döntésemet szakmai érvek és tapasztalatok is alátámasztják. Éppen ezért a nálunk beállított kukorica, silókukorica, napraforgó és őszi káposztarepce kísérletek eredményeit figyelembe szoktuk venni a hibridek kiválasztásánál. Másrészt úgy gondolom, hogy a Karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft. sikeressége abban is rejlik, hogy nyitottak vagyunk olyan forradalmian új technológiák kipróbálására, mint a korábban bevezetett Express™-es gyomirtás a napraforgóban, vagy a repcében nemrég alkalmazható ClearfieldŸ-es gyomirtás.

Milyen eredményeket értetek el 2013-ban az őszi káposztarepcével?

A ClearfieldŸ-es repce kísérletben minden hibridünk 5 t/ha fölötti eredménnyel lett betakarítva. Az eredmények megbízhatóságát az 1 hektáros parcellamérettel igyekeztünk növelni. A kísérlet elsősorban alátámasztotta, hogy jó döntés volt a PT200CL repcét választanunk, hiszen 4,1 t/ha termésátlagot értünk el vele üzemi körülmények között, a teljes területre számolva!

Milyenek az idei terméskilátások?

Pillanatnyilag úgy látjuk, hogy a tavalyihoz hasonló eredmények az idei évben sem elérhetetlenek! Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy az enyhe tél és a változékony tavaszi időjárás miatt a kórokozók és kártevők elleni védelemre is nagyobb figyelmet kellett fordítanunk ahhoz, hogy a repcénket megóvjuk.

Végezetül szeretném megkérdezni, hogy növényvédős szemmel vizsgálva véleményed szerint milyen új kihívásokat tartogat a repcetermesztőknek a 2014-es év?

A rovarölőszeres csávázás megszűnése új helyzetet teremt a vetés utáni időszakban. Szinte biztos, hogy vetést követően, a kelés időszakában legalább egyszer, akár megelőzésszerűen is rovarölőszeres védelemre lesz szükség. Egy elhúzódó kelés további kezeléseket követelhet. Nagyon fontos tudni, hogy magas termésátlagot kizárólag gyommentes repcében lehet elérni, amihez a ClearfieldŸ -es repcék termesztése nyújtja a legnagyobb biztonságot! Mi 2014-ben a PT200CL mellett szeretnénk kipróbálni a Pioneer új, MAXIMUSŸ termékcsaládba tartozó, PX111CL hibridjét is, amely 2013-ban a kísérletünkben a legmagasabb termésátlagot (5,4 t/ha) adta!

Köszönöm a beszélgetést!

Réti József
Pioneer agronómus