A biodiverz kertekben olyan növénytárulások kapnak helyet, amelyek négy évszakos társulásként képesek működni, és a sokszínű virágok igen különleges látványt nyújtanak. Az ilyen kertek önszabályozó rendszerek, melyeket alacsony fenntartással lehet gondozni.

A beporzók védelmében

A biodiverz kertek számos módon segítik a beporzókat, melyek ezzel segítenek a növényeknek és végső soron mindannyiunknak. A változatos növényvilágot tartalmazó kertek különböző típusú és színű virágokat foglalnak magukban, amelyek különböző időpontokban nyílnak. Ez biztosítja, hogy egész évben folyamatosan legyen táplálékforrás a beporzók számára.

A méhek, pillangók és egyéb rovarok rendkívül fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák működésében és a mezőgazdasági termelésben is. Segítenek a virágok megtermékenyítésében azáltal, hogy a virágport egyik növényről a másikra szállítják, mely folyamat elengedhetetlen a növények szaporodásához és a gyümölcsök, magvak kialakulásához.

virágok

A változatos növényvilágot tartalmazó kertek különböző típusú és színű virágokat foglalnak magukban – fotó: Shutterstock

A beporzók a mezőgazdaság számára is nélkülözhetetlenek, hiszen hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez és a termékek minőségéhez. Például az alma, eper, mandula és sok más gyümölcs és zöldség esetében a beporzás növeli a termés mennyiségét, és javítja annak minőségét. A beporzók jelenléte és tevékenysége elősegíti a növényi diverzitás fenntartását, a nagyobb növényi diverzitás pedig támogatja az állati fajok változatosságát is, ezáltal hozzájárulva a stabilabb és ellenállóbb ökoszisztémákhoz.


A biodiverz kertekben a különböző virágok változatos és bőséges nektár- és pollenforrást biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a beporzók táplálkozásához és energiaellátásához. Az ilyen kertekben általában kerülik a káros vegyszerek használatát, melyek negatívan befolyásolnák a beporzók egészségét és túlélését.

A telepített őshonos növények jobban illeszkednek a helyi ökoszisztémához és gyakran vonzóbbak is a helyi beporzók számára. Kis vízforrásokkal, például madáritatókkal vagy tavacskákkal is sokat tehetünk a rovarokért.

A legismertebb beporzó rovarok a mézelő méhek, de a náluk nagyobb méretű poszméhek is kiváló beporzók, hidegebb időjárási körülmények között is aktívak. A magányos méhek (Andrena spp., Osmia spp. stb.) egyedül élnek, nem kolóniákban, mint a mézelő méhek vagy a poszméhek, és számos fajuk különböző növények beporzására specializálódott.

méh

A mezőgazdaság számára is nélkülözhetetlenek a beporzók – fotó: Shutterstock

A pillangók és lepkék számos faja is fontos szerepet játszik a beporzásban, a zengőlegyeknek pedig – azon túl, hogy kiváló beporzók – a lárváik által is hasznosak, mivel levéltetvekkel táplálkoznak.

A biodiverz kert gondozása

Egy biodiverz kert fenntartása általában a kora tavaszi teljes visszavágással kezdődik, majd évente kétszer szükséges kigyomlálni az ágyásokat. A nyár elején sor kerül az addig elnyílott évelők visszavágására, ezzel újabb virágzásra serkentve őket. Permetezésre nincs szükség, öntözni pedig csak aszályos időben szükséges hetente egyszer.

A biodiverz kiültetések alacsony fenntartású, megfelelően összeválogatott növényekből állnak, melyek folyamatosan csodaszép látványt nyújtanak.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu