Az EBIC tanulmánya szerint 2012-ben Európában volt a legnagyobb növekedés, melynek eredményeként több mint 6,2 millió hektárra használtak az európai gazdák biostimulátor hatóanyagot tartalmazó termékeket. A Tanács definíciója szerint a növényi biostimulátorok olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és szabályozzák a gyökér és gyökérzóna működését, valamint a növény anyagcsere folyamatait. Alkalmazásuk célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stress tolerancia növelése, a jobb termésminőség és -mennyiség érdekében. 2012-ben volt az első világkongresszus Strasbourgban, melynek fókuszában a növényi biostimulátorok mezőgazdasági felhasználása és eredményei álltak, ahol a du Jardin féle 8 kategóriákból álló osztályozást is megalkották. Az osztályozás megkülönbözteti a humuszanyagokat, komplex szervesanyagot, jótékony kémiai anyagokat, szervetlen sókat, algakivonatok, kitin és kitozán származékokat, antitranszpiráns anyagokat, és a szabad aminosavakat. Ezen növényi kivonatok megfelelő arányát és a különböző előállítási módszerekből kinyerhető eszenciákat nevezzük biostimulátoroknak. Természetesen a gyártó cégek ezen recepteket és alkotókat szigorúan őrzik, így biostimulátor és biostimulátor között lehetnek különbségek.Biostimulátor

Ezen hatóanyagok kutatása, ipari szintű termelése és vizsgálata egy komplex feladat, melyben a Timac Agro élen jár. Ez a folyamat kutatói munkával kezdődik, ahol labor és szántóföldi kísérletek során vizsgáljuk a növényi reakciókat egy-egy stressz hatásnál, és a növény természetes válaszait kódoljuk és képezzük le fejlesztéseink során. Több mint 400 kutató és 6 laboratórium szolgálja ezen fejlesztések helyszínét, illetve idéntől 8000 m2-en egy új fejlesztési központ, ahol a legmodernebb eszközökkel vizsgáljuk és fejlesztjük biostimulátor hatóanyagainkat. A hazai biostimulátor piacon vezető szerepet töltünk be.

Növényi biostimulátorok használata a mezőgazdaságban: Pamela Calvo, Louise Nelson, Joseph W. Kloepper - 2014

Tervezzen velünk, kérje YIELD SERVICE szolgáltatásunkat!Logó

• GPS-es talajmintavétel
• Bővített talajvizsgálat
• Termékvásárlási kedvezmény
• Szaktanácsadás, egyéni tápanyag-utánpótlási terv alapján
• Táblatérkép, tábla diagnosztika (negatív és pozitív hatások elemzésével)
• Parcella-szintű költséghatékonysági vizsgálat, termékösszesítő
• Egyedi Timac szoftver, ami a nitrátérzékenységből adódó szabályozással is korrigál
Timac táblázatA biostimulátorok szerepe egyre jelentősebb és előnyeivel megteremthető egy olyan modern mezőgazdaság, mellyel egy hatékonyabb termelés érhető el. Fejlesztéseink és a munkánk a termelőink visszajelzéseiből és eredményeiben mutatkozik meg.

Lóczi László
Növénytermesztési ágazatvezető
Agrotex Kft., Debrecen

Termelői vélemény

„Több éve használom a Timac termékeket, szilárd temékeik mellett beillesztettük a technológiába a Fertileader® Axis, Gold és a Vital terméket is. Az eredményeink magukért beszélnek, hiszen folyamatos 10 tonna feletti kukoricáink és a 4-5 tonnás, vagy akár ezt meghaladó (2013-as évben) napraforgóink bizonyíték a sikerhez. Ajánlom azoknak a gazdálkodóknak, akik az intenzív gazdálkodásukban keresik azt a pluszt, ami egy jövedelmezőbb növénytermesztés felé vezeti őket.”

Kérdés esetén forduljon TIMAC AGRO szaktanácsadójához!
Telefon: +36-23-889-719Timac logó
e-mail: contact@hu.timacagro.com