A vezető baloldali brit lap által idézett világbanki tanulmány szerint a bioüzemanyag-termelés háromféle módon is torzítja az élelmiszerpiacot. A gabona felhasználást az élelmezés helyett az üzemanyaggyártás felé tolja el - az amerikai kukoricatermésnek már a 30 százalékát fordítják etanol gyártásra, és az EU-ban előállított növényi olajok mintegy feléből is biodízelt készítenek -, emellett a mezőgazdasági termelőket arra ösztönzik, hogy bioüzemanyag-termeléshez különítsenek el földterületeket, és a gabonafélék piacán megindult pénzügyi spekuláció is felhajtja az árakat.

A jelentés szerint az élelmiszerek drágulása világszerte 100 millió embert döntött szegénységbe, a megélhetési minimum alá szorítva őket.
A kiszivárogtatott elemzés áprilisban készült, és vélhetően azért nem tették közzé, hogy ne hozzák kínos helyzetbe George Bush amerikai elnököt. A hivatalos amerikai álláspont szerint ugyanis a haszonnövényekből nyert bioüzemanyagok termelése az élelmiszer-áremelkedés kevesebb, mint 3 százalékáért felelős.