A termésbecslések még hektáronként 4,2 tonna termésátlagról szóltak, a jelenlegi, nem végleges adatok szerint 3,8-4 tonna körül várható. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának szakemberei szerint ez jó közepes eredmény, ami a tavalyinál alacsonyabb, a tavalyelőttinél viszont kedvezőbb.

Az őszi kalászosok kedvező terméskilátásait nagyban rontotta az enyhe télnek betudható különféle gombabetegségek terjedése, az állati kártevők, úgy mint a vetésfehérítő, a gabonaszipoly tömeges megjelenése, illetve a mezei pocok felszaporodása Makó, Hódmezővásárhely és Szentes térségében. A május hónapban leesett eső mennyisége 80-120 milliméter közötti volt, mely igen nagy eltérést mutat a megye különböző területei között. Így a hektáronkénti termésátlagoknál is nagy szórás lesz.

Előreláthatólag hektáronként 2,5 tonnától 6 tonnáig változhat a termelők egyéni termésátlaga őszi árpából. A jelenlegi felvásárlási árak nyomottnak mondhatók, hiszen nettó 36-40 ezer forint között ingadoznak tonnánként minőségtől és mennyiségtől függően. Legkésőbb a jövő héten befejeződik az őszi árpa aratása és kezdetét veszi az őszi búza, illetve az őszi káposztarepce betakarítása. Búzából 68 ezer hektár, őszi káposztarepcéből 6 és fél ezer hektárnyi vetéssel rendelkezik Csongrád megye.

Az árak őszi búza esetében is alacsonyak. Tonnánként 40-45 ezer forint nettó ár várható az aratás idején, bár ezek az árak a világpiaci eseményektől függően a későbbiek folyamán valószínűleg emelkedni fognak.