Közeledik a kapás kultúrák vetésideje, ezért újra figyelmeztetünk minden gazdálkodót a deflektor fontosságára.

A Nébih növényvédelmi felügyelői ellenőrzik a határban dolgozó termelőket – és ha a szükség úgy kívánja, akkor büntetni is fognak.

Ezúton kérjük szépen újra a gazdálkodóinkat, hogy aki még nem szerelte fel a deflektort, az tegye meg, így elkerülhetőek az esetleges ellenőrzés kellemetlenségei.

Az Agroinform.hu portál interjút készített Jordán Lászlóval, a Nébih Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesével, aki arról is beszámol, hogy milyen módszerekkel kezdik meg a deflektorok ellenőrzését és hogy mekkora büntetésekre számíthatnak a szabálytalankodók.

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, 2016 január elsejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vetésére használnak.

De pontosan hogy is szól az erre vonatkozó növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet?

A jogszabály vonatkozó része pontosan így szól: „9. § (5) A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja.”

A jelenlegi szezontól már ellenőrzik a deflektor meglétét – fotó: Agroinform.hu

Jordán László a jogszabály kapcsán kiemelte, hogy

mára minden csávázószerrel kezelt vetőmag vetése esetén kötelező a deflektor használata – függetlenül attól, hogy a csávázószer engedélyokirata mit ír.

Miért is ilyen fontos a deflektor használata?

Mint minden növényvédelmi eljárás esetén, a csávázott vetőmagok vetése során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők, amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk. Ilyen kockázatcsökkentő eljárás egyebek mellett a csávázott vetőmagok elkülönített helyen történő tárolása vagy a vetéskor szétszóródott csávázott vetőmag összegyűjtése, illetve földdel történő betakarása.

Deflektor kötelező

Pneumatikus szemenkénti vetőgépeknél, csávázott vetőmag vetése esetén kötelező a deflektor használata – fotó: Agroinform.hu

A deflektor is ebbe a sorba tartozik, ugyanis ez egy olyan műszaki megoldás, amely a szívólevegős (kukorica és napraforgó vetőgépek nagy része ilyen típusú) vetőgépek ventilátorából/turbinájából kilépő elhasznált levegőt és a levegőben lévő – magokról ledörzsölődő – szennyezett port levezeti a talajba. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmagtételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-kal csökkenthető.

Még nincsen deflektora? Kedvező áron beszerezheti, rendelje meg mihamarabb!