Megindult a diópusztító kártevő rajzása! Hogyan védekezhetünk a kertben?
Védekezzünk a poloskák ellen, pótoljuk a kalciumot, védekezzünk a dióburok-fúrólégy ellen! Csak a kertjét jól ismerő gazda tud dönteni arról, hogy hol és mikor indítsa a védekezést.

Te tudod, melyik gyümölcsfákat kell nyáron is metszeni?
A gyümölcsfák nyári metszése nemcsak a jövő évi termést teszi jobbá, de még a fákat is védi. Természetesen ez a metszés eltér a tavaszitól és az őszitől, azonban igazán hasznos, hiszen sokat segít a jövő évi termés mennyiségének és minőségének javításában, és abban is, hogy minél kevesebb betegség és kártevő fenyegethesse a gyümölcsfáinkat.

metszés

A nyári metszés rengeteget tesz a gyümölcsfa egészségéért és a jobb jövő évi termésért – fotó: Pixabay

Cseréld le a sültkrumplit, hidd el, megéri!
Az édesburgonya nagyon finom, de mivel hazánkban még csak nemrég vált igazán ismertté, ezt csak kevesen tudják. Éppen ezért lenne fontos, hogy minél többen termesszék a kertjükben, hiszen aki egyszer megkóstolja, az többé egészen biztosan nem akar róla lemondani.

Perzselő napsugarak teszik tönkre a kertet – tippeket mutatunk a védekezéshez
A tavaszi fagyok után a nyári aszály és a 40 fokos nappali hőmérséklet nehezíti a kertészek munkáját. Az ültetvényekben fagyvédő eszközökkel, öntözéssel és a jégveréstől, valamint a Nap káros sugaraitól védő hálókkal kénytelenek védekezni a termelők.

Bőségesen termő paradicsom és paprika júliusban? 9+5 tippünk is van hozzá!
Júliusban sem feledkezhetünk meg a paradicsomról és a paprikáról, hiszen ahhoz, hogy bőségesen teremjenek, egész nyáron gondoskodnunk kell róluk. Ráadásul ezzel a pár művelettel azt is biztosíthatjuk, hogy hosszú ideig szüretelhessük a finomságokat a kertünkből. De jó, ha tudjuk azt is, hogy júliusban is érdemes paradicsomot palántázni, hogy sokáig szüretelhessük.

A paradicsom kacsozását hetente érdemes elvégezni – fotó: Pixabay

Mindig megfeledkezel az öntözésről? Ez az 5 szobanövény neked lett kitalálva!
Ugye te is szereted a növényeket és azt, hogy a szobanövények által a természet beköltözik az otthonodba? Azonban a növények törődést igényelnek, mi pedig sajnos hajlamosak vagyunk néha megfeledkezni róluk. Azonban akadnak olyan szobanövények, amelyek megbocsátóbbak a többieknél, így a kevéssel is beérik.

6 bombabiztos tipp a konyhakert öntözéséhez
Mikor, milyen napszakban ideális öntözni? Biztos, hogy mindig szükség van az öntözésre? Milyen mulcsot használjunk?

öntözés

Automata öntözőrendszerrel kényelmesebben és víztakarékosabban lehet öntözni – fotó: T-Markt Kereskedőház Kft.

Így indulj el az önellátás útján! 14 tippünk is van a saját baromfiudvarhoz
Mindig nagyon hasznos, ha valaki önellátó, de manapság egyre értékesebb az otthon megtermelt, megtermesztett élelmiszer. Óriási dolog, ha valakinek saját veteményese van. Amikor pedig folyamatosan emelkedik a tojás ára, igazán hasznos a kiskertben egy baromfiudvar is.

Most még nem késő elvetned a kínai kelt!
A kínai kelt nem szabad nélkülözni a kertedben. Eláruljuk azt is, hogy miért kell neked a kínai kel!

Hull a szilva a fáról... De miért éretlenül?
Hazánkban a szilva az egyik legkedveltebb gyümölcs. Olyan gyakori a kiskertekben, hogy átlagosan minden családra két szilvafa is jut. Nem is csoda, hiszen bár nyersen is népszerű, de a belőle készített lekvár és pálinka teszi igazán közkedveltté.
Gondozása nem túlságosan bonyolult, azonban érdemes megismerni az igényeit, és azt is, hogy mi lehet az oka annak, ha éretlenül hullik le a szilva a fánkról.

szilva

Te is sokat tehetsz a szilvafád egészségéért – fotó: Shutterstock

Miért éri meg komposztálni, és mi kerüljön a komposztálóba?
Mi kerüljön a komposztálóba? Mi nem kerülhet bele? Mikor térül meg a befektetett energia?

Ezt tedd, hogy bőségesen teremjen a szőlőd!
A jó termés a gondoskodással kezdődik. Különösen igaz ez akkor, ha szőlőtermesztésre adjuk a fejünket. A szőlő nyári zöldmetszése nagyon sokat jelent a termés szempontjából. Továbbá erre a 6 dologra van most óriási szüksége a szőlődnek, ugyanis a szőlő még az allergia elleni védekezésben is segít, fontos tehát, hogy bőséges legyen a termés.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: A zsendülő szőlő aszalódik a tőkén
A szőlő nagyon megsínyli a hőséget, a dió továbbra is veszélyben van, sok kártevő támadja a kajszit. Az Agroinform.hu 2022. évi 30. heti kertészeti növényvédelmi előrejelzése.

Napégés a bogyókon – fotó: Lepres Luca

Vízhiánytól a saját kútig – ezt olvasd el, hogy képben legyél a legfontosabb lépésekkel!
Biztosan olcsó és gyorsan megtérülő befektetés a saját kút? Mutatjuk, hogy mi az, amit a saját kútról, kútfúrásról tudni érdemes.

Tudtad, hogy az öntözést is el lehet rontani? Eláruljuk, hogy csinálhatod jól!
Nyár van, ráadásul igencsak nagy a szárazság, úgyhogy az öntözés életmentő. Azonban pontosan ilyenkor nem mindegy, hogy mikor és hogyan öntözünk. Összegyűjtöttük a leghasznosabb öntözési tanácsokat, hogy igazán szép és bőséges legyen a kerted.