A 2012-es év a hibridváltás átmeneti éve volt, mert új homozigóta hibridekkel jelentkeztünk a piacon. 2013-ra a hibridváltást befejezzük, és csak homozigóta Express® toleráns napraforgókat kínálunk. A két új linolsavas homozigóta Express® toleráns hibrid a P63LE13 és a P64LE25. Mindkét hibrid nagyobb herbicidtoleranciával rendelkezik, így hatékonyabb és sikeresebb a napraforgó gyomirtása.

A napraforgó gazdaságos termeléséhez a hatékony gyomirtás mellett elengedhetetlen a jó termőképesség. Mindkét hibrid túlmutat a termőképesség és az olajtartalom tekintetében az Express® toleráns technológiában sztenderdnek számító, PR63E82 napraforgón. Az elmúlt évek MgSzH (NÉBIH) kísérleteiben a legmagasabb olajtartalmat a P63LE13-as produkálta a herbicidtoleráns csoportokon belül. A DuPont Pioneer kísérleteiben pedig a legmagasabb olajat a P64LE25 adta, a gyomirtószer-toleráns napraforgók között.

Kórtani szempontból is biztos megoldást jelent a két új napraforgó, ugyanis egyaránt toleránsak a hazánkban előforduló új peronoszpóra rasszokra. A P64LE25-ös továbbá biztos választás a szádorral fertőzött területeken gazdálkodóknak, ez a napraforgó rezisztens a szádor E-rasszával szemben.

A P63LE13-as és a P64LE25-ös herbicidtolerancia szintje lényegesen magasabb, mint az elmúlt években a legnagyobb területen termesztett PR63E82-é. Ez azt jelenti, hogy a napraforgón a fitotoxikus tünetek megjelenésének lehetősége a minimálisra csökken. Igaz, hogy mindkét hibrid homozigóta (szülői vonalak egyaránt hordozzák a DuPontTM ExpressSunTM tulajdonságot), azonban a tankkeverékek használatát egységesen nem javasoljuk (ill. nem engedjük), mert a tolerancia szintek között vannak árnyalatnyi különbségek, amelyek óvatosságra intenek bennünket. Tehát az Express® gyomirtó szer és a posztemergens egyszikűirtó tankkeverékben való kijuttatását csak a P64LE25-ös hibrid esetében tarjuk megengedhetőnek.*

* A gyomirtás elvégzése előtt feltétlenül olvassa el az Express® gyomirtó szer csomagoláson lévő útmutatót

Pákozdi István
Pioneer termékmenedzser

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva!
www.pioneer.com/hungary