A Pioneer Prémium Ajánlatban a legjobb minőségű vetőmag tételekből, egy új kategóriát hozunk létre. Az itt kiválasztott anyagok minimum 95%-os meleg csírával rendelkeznek, és a cold teszt értékük is a legmagasabb. A biztonságos csírázás mellett, a jó korai fejlődési erély is szükséges a robbanásszerű keléshez. A Pioneer Prémium Ajánlatba ezért csak azokat a hibrideket választjuk, amelyek megfelelnek, ennek a követelménynek. Ezek a kukoricahibridek a következők:

A Pioneer Prémium vetőmagokkal a korai vetés megkezdhető amennyiben:
 A talajhőmérséklete, a vetés mélységében (5-6 cm) legalább a 8 0C fokot elérte.
 Az időjárás előrejelzés tekintetében nem várható jelentős lehűlés. Ha az elkövetkező napokban kedvezőtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségű csapadékkal) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétől agrometeorológiai előrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintő döntésekben. A korábbi évekhez hasonlóan hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist.
 Korai vetés esetén arra legmegfelelőbb táblát válasszuk ki. Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyű szerkezettel rendelkeznek, amely elősegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedő, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai vetésre! Természetesen célszerű figyelembe venni a terület „előéletét” (előfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

A partner kérésére a Pioneer területi agronómusa segít a vetés időpontjának meghatározásban, a következő adatok pontos értelmezésével:
 A hibridek hidegtűrése, csírázóképessége és korai fejlődési erélye.
 Talajhőmérséklet mérése.
 A vetés követő napok időjárás előrejelzése.

A gyors, robbanásszerű kelésnek a másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlődésének komoly akadályt jelent. Ennek eredménye, hogy egy esetleges későbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvező talaj biztosítása a gazda feladata.

Nézzük melyek a korai vetés előnyei. Az elmúlt évek egyre melegedő időjárása egyértelműen bebizonyította, hogy a kukorica vetésideje előrébb tolódott, idén a kukorica övezetben április közepére befejezték a vetéseket. A korai vetés esetén a kukoricavirágzása még a júniusi hőségnapok és légköri aszály előtt megtörténik, és így csökken a megtermékenyülés okozta termésveszteség. A korai vetés másik haszna, hogy a kukorica alacsonyabb nedvességtartalom mellett takarítható be, átlagos csapadék ellátottságú évben. Ez különösen a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében akár 4-5% vízelőnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghőmérséklet a fiziológia érettség elérését követően. A mai szárítási díjak mellett, így akár hektáronként 30.000 Ft-ot is megtakaríthatunk. Növényvédelmi szempontból is mindenképpen előny a korai vetés és a jó korai fejlődési erélyű hibrid választása, ugyanis hamarabb megtörténik a talajtakarás és ezért kisebb a gyomosodás veszélye. A korai vetés esetén továbbá megfigyelhető az alacsonyabb növénymagasság, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent.

1.sz.ábra: A korai vetés terméselőnye a görbeházi kísérletben.

A csíranövénynek azonban nemcsak az időjárás viszontagságaival kell szembenéznie, hanem a talajlakó kártevők is veszélyeztetik. Nagyobb biztonság érdekében ezeket a tételeket Poncho vagy PonchoPro-val kezeljük, amely védelmet nyújt a talajlakó kártevőkkel szemben.

A talajlakó kártevők felszaporodásának is kedvezett az elmúlt évek felmelegedő időjárása. A gazdák többnyire a kukoricabogár okozta kártételre fordítanak fokozott figyelmet, de nem szabad megfeledkezni, barkó vagy drótféreg kártételéről sem. A tőszám okozta veszteséggel kevesen kalkulálnak, de az új hibridek magasabb terméspotenciálja abban rejlik, hogy magasabb tőszám mellett is hozza a rá jellemző egyedi teljesítményt. Így egységnyi területről nagyobb termés hozható le. A korai fejlődési szakaszban a talajlakó kártevők ellen védelmet nyújt a csávázószeres kezelés, a Poncho vagy PonchoPro.

Egy mondatban összefoglalva a Pioneer Prémium Ajánlatot, vessen korán minimális kockázattal és maximalizálja profitját.

Pákozdi István
Pioneer termékmenedzser

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva!
www.pioneer.com/hungary