Ficsór Béla vagyok az RAGT Vetőmag Kft. Közép-Magyarországi Régiójának a vezetője.  A „területem” Bács-Kiskun megye, itt próbálok segíteni abban, hogy minél nagyobb mennyiségű és jobb minőségű búzát, repcét, napraforgót és kukoricát termeljenek a partnereim. A cégünket már nem kell bemutatnom, mivel rövid idő alatt olyan forgalmi nagyságrendet és ismertséget értünk el Magyarországon, amihez több más hazai és külföldi vetőmagos vállalatnak hosszabb idő kellett.  Hogyan sikerült ez? Természetesen olyan termékek értékesítése révén, amelyek versenyezni tudnak egy olyan piacon, ahol újabbnál újabb és jobbnál jobb termékek jelennek meg a versenytárs vetőmagos cégek kínálatában is.

Cikkemben egy olyan termékünkkel szeretném megismertetni Önöket, melyre „nagyon igaz” a fenti állítás. Nem - a már sokak által jól ismert- Phileaxx kukorica hibridünkről fogok írni, amely egyszer már megnyerte a Kukorica Klub Top20 kisérletét és amely hibridről a kismadarak azt csiripelik, hogy a statisztika szerint a tíz legmagasabb eladási számmal rendelkező kukorica hibrid között van Magyarországon. A Phileaxxnak már nem kell cégér, ellenben szeretném bemutatni Önöknek, hogy van még más olyan hibrid a palettánkon, amely méltó társa a Phileaxxnak.

Ezek egyike a Cadixxio nevű hibridünk.

Mint azt már a cégünktől megszokhatták, minden hibridünknek van egy névadója, melyet aztán egy dupla X-el spékelünk meg abból a célból, hogy a termelők név alapján is könnyen be tudják azonosítani az RAGT genetikát. Így született Cadiz (latinul Cadixio) spanyol kikötőváros nevéből a Cadixxio kukorica hibrid neve. Cadíz nagy történelmi múlttal rendelkező város, amely fekvéséből és lakói szorgalmából adódóan gazdagságot hozott az ott élőknek.

A területemen lévő termelőket és a fajtasorokat járva már nyáron feltűnt, hogy a hosszabb tenyészidejű kukoricáknak „nagy évük” lesz idén, hiszen szemmel láthatóan nagyobb csöveket hoztak, mint a rövidebb tenyészidejű társaik.  A fajtasorokat vizsgálva azt láttam, hogy az egyik legrobosztusabb és legszebb kiállású kukorica a Cadixxio volt, mely az átlagnál magasabbra nőtt, ennek megfelelően a csövek is elég magasan helyezkedtek el rajta.  A meggyőző látvány aratáskor bizonyosodott be igazán, hiszen két fajtasort is „megnyert” a Cadixxio és ahol nem is ő lett az első, ott is nagyon jól szerepelt. Sőt, még ott is jól termett, ahol láthatóan gyengébb részre került a fajtasorban. Ez onnan mérhető le, hogy a hozzá közel lévő (szomszéd) fajtáknál minden esetben sokkal jobban termett.

Cadixxio fajtasoros termés eredményei a teljesség igénye nélkül a területemen:

Felsőszentiván (FEBAGRO Zrt. ): 15,3 to/ha – 6. hely 48 hibrid közül (KITE fajtasor)

Bácsalmás (Bácsagro Zrt.): 15,2 to/ha – 1. hely 53 hibrid közül

Gara (Duna-Horizont Zrt.): 14,4 to/ha – 1. hely 33 hibrid közül

Apostag (Prof-Agro Kft.): 13,9 to/ha –  4. hely 72 hibrid közül

Rém (Görhöny Ferenc): 13,9 to/ha – 8. hely 42 hibrid közül

Csávoly (Peiszer Gábor): 13,5 to/ha – 4. hely 18 hibrid közül

Bácsbokod (Akácfai György): 12,4 to/ha – 6. hely 26 hibrid közül.

A Cadixxio Peiszer Gábor fajtasorában, Rémen az 55-ös főút mellett, 2014 nyarán.

A fajtasorokban a jellemző víztartalmak 17-21% között voltak, a feltüntetett eredmények 14,5% víztartalomra lettek korrigálva.

Mivel a Cadixxio már köztermesztésben lévő hibrid, így több termelőtől is meg tudtam kérdezni, hogy milyen üzemi tapasztalataik vannak. Válaszaikat pár mondatban összefoglaltam:

Brandschott László (Mélykút):

„Idén 40 hektáron vetettem Cadixxiot, jó minőségű, de nem teljesen homogén területre. A 40 hektár átlagában 13 tonna feletti termést arattunk le, 19% víztartalom mellett.  A legmagasabb termést idén ő hozta a gazdaságban, mely eredmény annak fényében még jobban mutat, hogy se PK, se N műtrágyát nem szórtunk alá, szerves trágyát viszont kapott.  A kiemelkedő termés mellet engem az fogott meg ebben a hibridben, hogy a legegészségesebb kukoricánk volt az idén. Nagyon szépen borították a csuhélevelek a csövet, így nem tudtak a gombás betegségek felszaporodni rajta, amely egyébként teljesen végigrakodott szemekkel.  A cső időben lebukott a száron, így a víztartalmával is meg voltam elégedve.”

Molnár György (Mélykút):

„A Cadixxio 130 mázsás bruttó termést adott nálam, víztartalma 18% volt. Véleményem szerint az egyik legjobb kukorica azok közül, amiket eddig termeltem. Erős a szára, a csövei nem penészedtek.  Mindent megkapott a kukorica, de úgy érzem megérte, hisz nagyon magas termést sikerült a magtárba hordani róla”

Bohner Zoltán (Csávoly):

„Nem akartam elhinni mennyi termés jött le arról a darabról, ahol a Cadixxiot vetettem el. 15 tonna felett volt a bruttó termés, 20-21% közötti víztartalommal. Soha nem termeltem még ennyi kukoricát, biztosan lesz jövőre is”

Kiss Gábor (Csávoly):

„Bár nem vágtuk le külön a Cadixxiot, az biztos hogy felfelé vitte az átlagot, mivel a kombájn hozammérője magasabb számokat mutatott, amikor a Cadixxiot arattuk. A cégátlag 137 mázsa bruttó lett,  de a Cadixxio biztos 140 mázsa felett termett. Nagyon szép, egészséges csöveket nevelt, melyek magasan álltak a száron.”

Szabadi Árpád (Fajsz):

„12-12,2 tonna közt termett nálunk a Cadixxio, mellyel az egyik legjobb kukorica lett a gazdaságon belül. Víztartalma a FAO számához viszonyítva baráti volt, 18,5-19% víztartalmat mért az átvevő. Nagyon tetszett a kukorica habitusa, erős szárú, jó kiállású hibrid”

Ezúton köszönöm meg a termelőknek, hogy előzetesen is megbíztak a termékben és ezt a hibridet vásárolták. Remélem jövőre még több elégedett termelővel tudunk beszélni a Cadixxioról, nemcsak itt Bácskában, hanem bárhol az országban.

Ficsór Béla, RAGT Vetőmag Kft.