A génkezelt növények tilalmát sürgeti a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi mozgalom és az Avaaz civil szervezet. Egymillió aláírással nyomatékosították beadványukat, melyet a napokban adtak át az Európai Bizottságnak (EB). Kezdeményezésükkel azt kívánják elérni, hogy az Európai Unió (EU) végrehajtó testülete tiltsa be a genetikailag módosított (GM) szervezeteket, amíg létre nem hoznak egy független, etikai és tudományos kérdésekben is állást foglaló testületet.


Az aláírásokat az EU 27 tagországából gyűjtötték össze, azokból is, ahol jelenleg nem tilos génkezelt növényeket termeszteni. Kormányszinten a tagállamok megosztottak a kérdésben, így a témával kapcsolatos döntések folyamatosan akadályokba ütköznek a tárgyalásokon.
Következő uniós elnökként Magyarországnak jó lehetősége nyílik arra, hogy az uniós politikát a génkezelt termékek tilalmának irányába segítsen elmozdítani.


A Greenpeace Brüsszelben kiadott közleménye szerint „az európai lakosság biztonságos élelmiszert és fenntartható mezőgazdálkodást vár”, az EU viszont „továbbra is képtelen ezt garantálni”.

Ez az első alkalmazása az unió tavaly életbe lépett Lisszaboni Szerződésével létrehozott új lakossági eszköznek, a polgári kezdeményezésnek, amely lehetővé teszi, hogy a lakosság is indítványozza uniós jogszabályok készítését vagy megváltoztatását.
John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos kijelentette, hogy demokratikus jellegére való tekintettel a szokásosnál is figyelmesebben megvizsgálja a beadványt.


A tagországoknak a jövőben is lehetőségük lesz arra, hogy döntsenek arról, korlátozzák vagy betiltják-e a GM növények termesztését. (greenpeace.hu)