A kaliforniai székhelyű, vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó Ushio America vállalat bejelentette, hogy pH-semleges elektronizált vizet hoz forgalomba, amelyet a növények fejlődésének serkentésére és bizonyos betegségeinek megelőzésére, illetve kezelésére lehet felhasználni – írja a hortidaily.com.

Az elektrolízis útján előállított, tiszta konyhasóval elegyített víz (amely tulajdonképpen hígított nátrium hipoklorit) alkalmazásának ötletét Japánból vették át, ahol azt már több éve sikerrel használják és kedvező növényvédelmi hatását az USA agrárminisztériuma és Növényvédelmi Ügynöksége (EPA) is elismerte.

zöldség

Az elektrolizált víz növényvédelmi hasznát sokan kutatják – fotó: Shutterstock

Hektáronként mintegy 1,000 liter elektronizált, precízen összeállított elegy kipermetezése hatékonyan elősegítheti a növények egészséges fejlődését, visszaszorítva a kártékony baktériumok, gombák és mikrobák kártételét, hajtatóházi és szabadföldi termesztésnél egyaránt. Ugyanakkor az oldat gyakorlatilag nem mérgező, mivel a klór megkötött formában van benne. Ezért semmiféle káros maradvány nem marad vissza utána, és nincs szükség munkavédelmi óvintézkedésekre sem. Az ártalmatlan szer további előnye, hogy költségei a vegyszeres kezelésnek legfeljebb egy töredékét teszik ki.