Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke elmondta, ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, ami húsz hektárral haladja meg az előző évit. Tájékoztatása szerint 2300-2400 hektáron a Virginia, a maradékon pedig a Burley dohányfajtát termesztik. A betakarítást több termelő már a múlt héten elkezdte, a dohánylevelek törését a gazdák nagyobb része azonban ezen a héten kezdte, vagy kezdi majd el.

Az érdekképviseleti szervezet vezetője hangsúlyozta, az időjárás a palánták kiültetését követően rendkívül kedvező volt, elegendő és megfelelő eloszlású volt a csapadék, valamint a meleg idő is segítette a növény növekedését. A tavaly tapasztalt nagyobb jég- is viharkárok is elkerülték az ültetvényeket, így a termelőknek minden okuk és reményük megvan arra, hogy a 2017-es dohánytermés kiemelkedik majd a korábbi évek termései közül. A szerződésekben foglalt hektáronkénti 1,8 tonnás átlagtermést várhatóan meghaladja az idei hozam.

Az ULT és a Dofer szoros versenyben van az árak terén – Fotó: Shutterstock

A felvásárlásról a Madosz elnöke elmondta, a Virginia esetében a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. augusztusban, míg a nyíregyházi központú Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. (ULT) szeptember 10-től kezdi el az átvételt a termelőktől. A felvásárlási ár 2016-hoz képest nem változott, a Dofer a tavalyi jégverés miatti gyengébb minőség okán alacsonyabb átvételi árral dolgozott, de az idénre meghirdetett áremelés után már csak minimális különbségek lehetnek a felvásárlási árakban. Kocsis Miklós, az ófehértói Fehértó Szövetkezet vezetője  szerint jónak mutatkozik a termés, július elején egy nagyobb jég- és viharkár körülbelül tíz százalékát elverte a termésnek, de ha minden így marad, akkor tűrhető év előtt állunk. Hozzátette, a betakarítás szeptember végéig, az utómunkálatok pedig november végéig is eltarthatnak.