Őszi búzából a termőterület 15 százalékán, 3355 hektáron aratták le a termést, az eddigi hektáronkénti termésátlag 5,25 tonna volt. A 7280 hektáron termelt repce termésátlaga 2,16 tonna lett hektáronként, a terület 86 százalékán végeztek a betakarítással. A tritikálé, a tavaszi árpa és a rozs betakarítása még nem kezdődött meg. Az aratás számára a feltételek kedvezőek, lényeges fennakadásról nem érkezett hír, ugyanakkor a később érő növények fejlődése miatt sürgősen szükség lenne még további 30-40 milliméter csapadékra.

aratás

A következő időszakban 45 ezer hektáron kell betakarítani és magtárakba juttatni a termést Zala megyében – fotó: Szabó Bence/Agroinform - a Menőgazdászok csoportja, csatlakozz Te is!

z őszi búzát 22780 hektáron, a rozst 330 hektáron, a tritikálét 2505 ezer hektáron, a tavaszi árpát pedig 3560 hektáron kell learatni. A zab vetésterülete 1190 hektár, további 2,2 ezer hektáron pedig a tavaszi búzát kell learatni.  Az idei évre jellemző, hogy igen alacsony nedvességtartalmúak az aratásra kerülő kalászos gabonafélék, minőségi problémát az árpa esetében nem jelentettek. A megyében a szükséges tárolókapacitás rendelkezésre áll, raktározási problémák nincsenek, egyelőre a kedvező időjárás miatt szárításra sincs szükség.

A tarlóhántást folyamatosan végzik a gazdálkodók, ezzel elősegítik a talaj nedvességtartalmának megőrzését, megakadályozzák a tarló elgyomosodását, a gyommagvak szétszóródását. A szalmát eddig 4945 hektáron takarították be, a többi területen leszecskázták. Zala megyében megkezdődött a tarlóhántás is, eddig mintegy 5350 hektáron végeztek a munkákkal.

Az agrártárca tájékoztatása szerint az elmúlt időszakhoz képest a gabonaárak kissé emelkedtek, de a „gazdálkodók még keveslik, kivárnak, és kevés ügyletre” kerül sor. Az árpa ára jelenleg 39-45,5 ezer forint tonnánként, a búzát pedig minőségtől függően tonnánként 47 200-49 600 forintért lehet értékesíteni.