Megéri-e a jövőben szóját termeszteni?
Az aratás időszaka egyben a számvetésé is. Egyrészről annak a megállapítása, hogy egy-egy kultúra mekkora termést adott, illetve hogyan alakultak az értékesítési árak. Vagyis nyereséges volt-e, vagy rosszabb esetben veszteséggel termesztettük az adott kultúrát. Ez a számvetés egyben a következő vetési időszakra vonatkozó döntésünket is megalapozza. Érdemes-e ezt vagy azt a növényt termeszteni, növeljük vagy csökkentsük az adott kultúra területét jövőre?

Ősszel is akad növényvédelmi teendő
Felszíni talajtúrások, gyepkárosítások fotóit kaptam kollégáktól – írja Zsigó György. A kártevőkről és a védekezés lehetőségeiről érdeklődtek. Kitaposott gyep szélén, akáclevél mellett láthatjuk a földigiliszta 1-2 centiméteres földcsomóját.Súlyos kártevő a parkokba télire beköltöző mezei pocok is. A gyökerekig hatoló járatrendszerének a felszíni nyílásait láthatják a középső képen, fenyőcsemete mellett.

Konszolidálódott a terménypiac, de csak külső „segítséggel”
Az októberi időszak általában az északi félteke terméseredményeinek nyugtázását hozza, és jellemző, hogy a korábbi hetek-hónapok izgalmai után kiegyenlítődnek a pozitív és a negatív hírek, és a terménypiacok áralakulása oldalazóvá válik. Idén is ez volt jellemző, szinte minden terménynél a hangulat csendesebb lett, a korábban lekötött szerződések teljesítése vált elsődlegessé, és az adatoknál, eredményeknél már csak a finomhangolás történt. Volt azonban az elmúlt héten egy számottevő külső szereplő, és ismételten az US dollár árfolyamának alakulása befolyásolta az európai árakat, jegyzéseket is.

Itt az őszi nagytakarítás ideje
Hazánkban a kalászos gabonafélék őszi gyomirtása nem tekint vissza igazán hosszú múltra. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan, elsősorban nagy széltippan ellen. Az utóbbi években viszont sokat változott az őszi kalászosok termesztéstechnológiája, és a gyomosodás is jelentősen átalakult. Manapság a kis vetőmagnormával és korán vetett állományok jó ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, új területeken is terjed.

Javaslatok a gyökérzöldségfélék trágyázásához
A gyökérpetrezselyem és a sárgarépa esetében a tápanyag-utánpótlás egyes elemei (trágyamennyiség, -minőség, -megosztás, -kijuttatás és -bemunkálás módja) a termesztési céltól, a tenyészidőtől és a fajtától függően eltérőek. Sajnos sok esetben a figyelem csak a kiszórt műtrágya mennyiségére, esetleg a műtrágya megválasztására terjed ki, a kijuttatás idejére és módjára, a műtrágyák megosztására kevesebb figyelmet fordítanak, pedig a hatékony műtrágyázásnak ezek is fontos elemei. A korszerű tápanyagellátás alapja a mérlegelvű tápanyagszámítás.

kép

A korszerű tápanyagellátás alapja a mérlegelvű tápanyagszámítás – fotó: Shutterstock

Csendes hét, lanyha forgalommal
Október utolsó napjainak áralakulását meghatározta, hogy a hét közepén Európa nagy részén ünnep volt, és ez a november első két munkanapján is éreztette hatását. Gyakorlatilag alig volt forgalom, a jegyzések egy szűk, alig 1 EUR/to-s sávon belül mozogtak. Különösebb újdonságról nem érkezett hír, a hét folyamán jelentősebb eladásokat is csak az USA-ból jelentettek, főként búzát és kukoricát.

A kisebb fagyok ellenére is kijuttathatjuk a szárbontó készítményeket
A kukoricatörés gyakorlatilag befejeződött országszerte. Az a kevés, ami még kint maradt, majd a fagyok beállta után kerül a magtárba. Ezzel is csak azért várt a gazda, hogy a még nedves kukoricát a törés után ne kelljen szárítani. Majd elveszti a vizet lábon, szól a magyarázat. Ezeken a területeken szárbontást legfeljebb csak tavasszal végezhetünk. Így persze négy-öt hónappal is tovább tart, míg a kukoricaszár a tavaszi bontást követően elporhad.

Három új kártevő, ami megnehezítheti a kertészek életét
Az idei utolsó növényvédelmi felhívásban három károsítóról ír Zsigó György. Néhány éve érkeztek, de máris feladták a leckét! Meddig terjedtek, mekkora gondot okoztak az idén? A diólégy, a foltosszárnyú gyümölcsmuslica és az amerikai szőlőkabóca is csak néhány éve települt be hazánkba, éppen ezért a védekezés sem könnyű ellenük.

kép

Dióburok fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) – fotó: edenkert.hu

Rejtélyes növénybetegség ütötte fel a fejét Magyarországon
Október közepén egy eddig szokatlan növényegészségügyi problémával kereste meg egy gazdálkodó hatóságunkat Zala megyében. A példaértékűen gondozott repcetábláján a növények foltokban lankadtak, sárgultak, majd a földből kihúzva a gyökereket azon torzulásokat, elváltozásokat lehetett látni. A tünetek alapján legalább két károsítóra gyanakodtunk.

Továbbra is hiányzik a kereslet a terménypiacokon
November első napjaiban még bízni lehetett benne, hogy megáll az árak csökkenése és stabilizálódik a piac, bár a kereslet hiánya akkor is jellemző volt. A tartott tendencia sem vált tartóssá, az elmúlt napokban inkább a csökkenés volt jellemző. Az elmúlt napokat befolyásolta az USDA (USA Mg. Min.) havi jelentése, mert most már az északi féltekén a közel végleges adatokat lehetett összegyűjteni a kalászosokra vonatkozóan, és a kukorica terméseredményei is már egyértelműbben mutatták a várható végleges eredményeket.

Lóhús sertéshús helyett – virágzó üzlet az élelmiszer-hamisítás
A hamis áruk előállítása gyakorlatilag minden iparágra kiterjed, a repülőgép-alkatrészektől az autókhoz kapható gyári vagy „utángyártott” alkatrészekig, a gyógyszeripar szinte valamennyi területére, a mezőgazdaságra és ezen belül pl. a közkedvelt és fontos növényvédő szerekre. A hamisítással megtakarítható a kutatás-fejlesztés, a szellemi tulajdon védelme, a marketing és a piacon tartás hatalmas költségei és számos egyéb költség. A hamisított terméket az originálishoz képest jelentős árengedménnyel lehet forgalmazni. Az élelmiszerek hamisítása évszázadok óta folyik.

Milyen színű gyümölcsöt egyek, hogy egészséges maradjak?
Köztudott, hogy az optimális egészség elérése érdekében naponta öt alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ami viszont legalább ugyanennyire fontos, hogy a napi ötszöri „egészségmenüt” a lehető legszínesebben állítsuk össze, ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök hatóanyaga a színükben rejlik.

paradicsom

A piros színanyag fontos antioxidáns – fotó: Shutterstock

Savanyú talaj Önnél is? Itt a megoldás!
Miért válasszuk a TERRACALCO 95 terméket savanyú talajaink javításához? A válasz: 1. A TERRACALCO 95 segítségével a hatékony meszezés egyszerűen kivitelezhető. 2. Gyors oldhatóságának, és gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába. 3. Segítségével még az idei évben is bőven van lehetőség a savanyú talajok meszes javítására.

Remek, jól érthető videó az agrárerdészeti rendszerekről
Hazánkban is egyre többen ismerik az agrárerdészeti rendszerek fogalmát, de még van mit tisztázni ezzel a termesztési móddal kapcsolatban. Egy nagyon informatív videó lehet most segítségünkre ebben, amihez magyar felirat is készült, amit Zamozny Gábor erdőmérnöknek köszönhetünk.

Magas támogatás, alacsony kamatok: most kell belevágni a precíziós gazdálkodásba!
A precíziós gazdálkodás szempontjából nagyon fontos lenne a jelenlegi „kegyelmi időszak” kihasználása. Most kell kísérletezni, tanulni, tapasztalatokat szerezni, felkészülni a 2020 utáni időszakra, amikor még a magas jövedelemtámogatás és az alacsony kamatok jóvoltából „olcsó” a beruházás.

Pályázható fejlesztés: üvegházak hűtése és párásítása, páratartalom szabályozása hideg párásítással
Minden termelő álma az ideális hőmérséklet és a megfelelő páratartalom az üvegházi termesztés során, vagyis a tervezhető mikroklíma. Ezzel szemben a gyakorlatban rendszerint a magas hőmérséklet és a hozzá társuló alacsony páratartalom a jellemző paraméterek a nyári időszakban. Általánosságban elmondható, hogy a növények a nyári hónapokban kellő hűtés nélkül hőstresszel reagálnak a melegre. A nagynyomású vízporlasztásos hűtés és párásítás ideális megoldás ilyen helyzetben.

A rekordtermések lenyomják az árakat
A nemzetközi terménypiacok továbbra is a bőség jegyében teltek a 47. héten, még úgy is, hogy a hét közepét ketté vágta az USA-beli hálaadás ünnepe és így a kereskedés a tőzsdéken csak korlátozott volt. Az árakra alapvetően a termelési és így a kínálati többlet gyakorol nyomást és a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) legújabb összeállítása is ezt támasztja alá.

kép

Nem csoda, hogy a búza vetésterülete az elmúlt 5 év legalacsonyabb szintjére várható – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Feladatok a szezon végén
Befejeződnek az őszi munkálatok, a legtöbb kultúra esetében vége a betakarítási szezonnak, elvetették az őszieket, s azok kizöldülve, megerősödve várják a telet. Az Agroinform.hu 2017. 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

Luxus megtenni vagy bátorság kérdése nem biztosítani?
A minap részt vettünk egy a mátraaljai jégkárosultaknak szóló tájékoztató rendezvényen, ahol két előadás szólt a kárenyhítési rendszerünkben rejlő lehetőségekről. Itt elhangzott, hogy a rendszer részeként, az első pillérből részesülhetünk ugyan kárenyhítő juttatásban, de egyre jobban azt érezhetjük, hogy még a „kárenyhítés” szó is túlzás bizonyos esetekben és kárszituációkban.

Novemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.