Roham léptekben értük el a júniust és bizony sok gazdálkodó területein csúsztak össze az aktuális munkák. Újra beigazolódott, hogy nincsen két egyforma gazdálkodási év – a kiszámíthatatlan eseményekről pedig ismét az időjárás gondoskodott.

Az aktuális kihívásokat szem előtt tartva a következő körkérdéseket tettük fel ezen a héten:

1. A csapadékos időjárás, a magas páratartalom kedvez a gyomok fejlődésének, hogyan és mivel irtsuk ki a gyomnövényeket a kukoricából és napraforgóból?

2. Mikor érdemes a sorközművelést illetve növényvédő szert alkalmazni? Mennyi időnk van még az egyikre, illetve mennyi a másikra?

Akik válaszolnak:

BASF Hungária Kft.; ALBA MILAGRO HUNGARY Kft.; KITE Zrt.; Agrováció Kft.

Dr. Ádámszki Tamás fejlesztőmérnök – BASF Hungária Kft.

A csapadékos időjárás, a magas páratartalom kedvez a gyomok fejlődésének, hogyan és mivel irtsuk ki a gyomnövényeket a kukoricából és napraforgóból?

Érdekesen alakult az idei tavasz. Egy hónapja még azon gondolkodtunk, hogy hogyan érdemes elvégezni a gyomirtásokat, hiszen a száraz időjárás miatt nemigen kelnek a gyomnövények, most pedig azon kell, hogy törjük a fejünket, hogy a sok csapadék után mikor és hogyan tudjuk elvégezni a szükséges kezeléseket. Illetve, hogy mit tegyünk a már túlnőtt gyomnövényekkel, ha továbbra se tudunk traktorral a területre menni. Szerencsés esetben megoldódik ez a probléma is mire ez az írás megjelenik, hiszen néhány napja nem esik az eső és beköszöntött a nyár.

A legégetőbb a helyzet a napraforgót tekintve, hiszen itt a gyomnövények a 2-4 leveles állapotban a legérzékenyebbek a kezelésekre. Másrészt, ha elkésünk a kezelésekkel és a napraforgó is eléri a 6-8 leveles állapotot, akkor egyszerűen sok gyomnövényt kitakar a szétterülő leveleivel megvédve ezzel őket a kezelésektől. Itt szükséges elvégezni a gyomirtást abban a pillanatban, amint a területre tudunk menni. Kicsit megnyugodhat az, aki a Clearfield Plus technológiát választotta, hiszen a Pulsar Plus a beépített adjuváns rendszerének köszönhetően rugalmasabban alkalmazható, és nagyobb biztonsággal tudunk vele eredményesen védekezni a gyomnövények ellen. A Pulsar Plus akár a hat leveles gyomnövények ellen is kiváló hatékonyságot biztosít a számunkra.

A kukoricát tekintve nagyobb biztonságban vagyunk, hiszen kis túlzással a derékig érő kukoricából is minden gond nélkül ki tudjuk irtani a derékig érő gyomnövényeket is. Természetesen azért ennyire nem egyszerű feladat ez és azzal is számolnunk kell, hogy minél tovább várunk a gyomirtás elvégzésével, annál több termés veszteséget okoznak majd a gyomnövények. A Jumbo Ultra csomagot használva a kukorica 6 leveles fejlettségéig kiváló hatékonysággal védekezhetünk a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. Figyeljünk a már gyökeret váltott egyszikűekre, hiszen ellenük a védekezés hatékonysága már csökkenhet.

Pulsar Plus hatása (balról jobbra) vadkölesre, fehér libatopra és parlagfűre – fotó: BASF Hungária Kft.

Mikor érdemes a sorközművelést illetve növényvédő szert alkalmazni? Mennyi időnk van ezekre a műveletekre?

Gyomosodástól függ. Abban az esetben, ha csak minimális (négyzetméterenként 1-2 darab) gyomnövény jelenik meg a kukorica vagy napraforgó táblánkban, akkor érdemes a sorközművelést választani. Ha ennél lényegesen több gyom található a területeinken, akkor pedig a vegyszeres gyomirtás biztosítja számunkra a megfelelő védelmet. Alapvetően a sorközművelést a gyomirtás után szokták elvégezni a gondos gazdák. Hagyjuk, hogy a gyomirtószerek kifejtsék a hatásukat majd, amikor még be tudunk menni traktorral az állományba, akkor végezzük el a kultivátorozást, elpusztítva ezzel az esetlegesen megmaradó gyomnövényeket. A kultivátorozásnak számos előnye van. Megmozgatjuk, megszellőztetjük a vele a talajt, a megmaradó gyomnövényeket elpusztítja. Ha úgy állítjuk be a kapákat, akkor egy kicsit a sort is töltögeti. Nem beszélve arról, hogy száraz időjárásban igaznak bizonyul a mondás, miszerint egy kapálás felér egy öntözéssel.

Raj Péter, marketing vezető – ALBA MILAGRO HUNGARY Kft.

A csapadékos időjárás, a magas páratartalom kedvez a gyomok fejlődésének, hogyan és mivel irtsuk ki a gyomnövényeket a kukoricából és napraforgóból?

2019 ismét komoly kihívásokat tartogatott a gazdálkodónak. Kezdetben az aszály, majd májusban a többhavi csapadék nehezítette a növényvédelmi munkákat. Így van ez a kapás kultúrákban ilyenkor esedékes gyomirtásokkal is. Ilyen körülmények között a kémiai gyomirtási módszerek és azon belül a poszt és a késői poszt kezelések képezhetik a gerincét a védekezésnek. A termékválasztás során figyelnünk kell a gyomflóra összetételére, valamint a gyom- és kultúrnövények fejlettségére is. Amikor a kezelések elvégzésére a sok csapadék miatt alig, de legtöbbször megkésve jut időnk, nagyon felértékelődik a nehezen elvégzett kezelés hatékonysága. Az felhasznált készítmények működését, hatástartamát nagy mértékben befolyásolja a felhasznált víz keménysége, kémhatása. Ezért kontrollálnunk kell a víz paramétereit. A pH MASTER vízkezelő készítménnyel lágyíthatjuk a vizet és egyszerűen beállíthatjuk a készítmények számára optimális pH-t. A pH MASTER tapadásfokozót is tartalmaz, így a túlfejlett vastag, viaszos levelű gyomokkal is könnyebben felvehetjük a harcot.

A gyorsan változó időjárás mellett felértékelődik az elvégzett kezelések hatékonysága – fotó: ALBA MILAGRO HUNGARY Kft.

Mikor érdemes a sorközművelést illetve növényvédőszert alkalmazni? Mennyi időnk van még az egyikre, illetve mennyi a másikra?

A kukorica és napraforgó estében a kultúrnövény fejlettsége alapvetően határozza meg a mechanikai és vegyszeres gyomirtás végrehajthatóságát. Általánosságban azonban elmondható, hogy a növényfejlődés előrehaladtával a sorközművelés kerülhet előtérbe, mert a vegyszeres növényvédelem hatékonyságát a kultúrnövény árnyékoló hatása rontja és a fitotoxicitás kockázata is nő. Az állományban végzett vegyszeres védekezésre a 1-3 illetve a 4-6 leveles kor a legalkalmasabb, de bizonyos készítmények esetében kukoricában a 8-10 leveles állapot is elfogadható. A sorközművelésre fejlettebb növényállományban is van lehetőségünk egészen addig, amíg a kultivátor nem dönti ki a növényeket. Ennek során a fejtrágyázás lehetőségét is meg kell ragadnunk, különösen kukorica esetén, mert ezzel tudjuk a növény fejlettségéhez jobban hozzáigazítani a tápanyag- és azon belül a nitrogénellátást.

A sorközművelést egészen addig folytathatjuk, amíg a munkagép nem dönti ki a növényeket – fotó: ALBA MILAGRO HUNGARY Kft.

Kecskés István, fejlesztőmérnök – KITE Zrt.


A jelenlegi állapotban a kukorica 7-10 leveles fejlettségben található, ekkor már szűk azoknak a készítményeknek a köre, amit fitotoxicitás nélkül tudunk alkalmazni. Amennyiben kicsúsztunk a kukorica optimális gyomirtási fenológiájából, akkor már csak tűzoltásszerű gyomirtást tudunk végezni.

A területen jelen lévő gyomok alapján szoktam a gyomirtószert választani és itt figyelembe veszem, hogy a gyomok milyen fejlettségben vannak. Egy megkésett kezelés esetén a gyomok várhatóan már túl fejlettek lesznek ahhoz, hogy eredményesen gyérítsük azokat. Ettől függetlenül a következő lehetőségek közül lehet még szemezgetni:

  • Duo kukorica esetében a cikloxidim hatóanyagot lehet gond nélkül alkalmazni.
  • A nem cikloxidim rezisztenciával rendelkező állományban már csak a bromoxinil, tembotrion, szulkotrion, foramszulfuron és a foramszulfuron+ jodoszulfuron –metil Na hatóanyagú készítmények állnak rendelkezésünkre.

Napraforgó esetében a 6-8-10 leveles fejlettségű állományokkal találkozhatunk a területen. Abban az esetben, ha a 8 leveles fejlettséget nem éri el az IMI napraforgó, akkor az imazamoxot még tudjuk alkalmazni. Ez elmondható a tribenuron metil toleráns napraforgóra is. A 10 leveles állományban már szintén csak tűzoltás jelleggel tudunk belemenni az új ArylexTM hatóanyaggal. Itt viszont csak a parlagfű, szerbtövis fajok, libatop fajok és a selyemmályva lesznek érzékenyek a készítményre olyan mértékben, hogy számottevően csökkenteni tudjuk a kártételüket. A szelektív egyszikűirtók alkalmazása lehetséges a 10 leveles napraforgóban is.

Kultivátorozáshoz ideális fejlettségi állapot. A Kultivátorozás idejéből június elején már lassan kicsúszunk! – fotó: KITE Zrt.

A kultivátorozást akkor kezdjük el, amikor már nem temeti el a növényt a művelő eszköz (sorvédő elem használatával korábbra lehet hozni ezt a műveletet),  a talajaink nedvességállapota ideális legyen (túl nedvesben taposási kár, illetve nagyméretű nyers rögök kialakulása várható) )A kultivátorozások idejéből lassan kicsúszunk, a napraforgó helyenként már olyan fenológiai állapotban van, hogy csak a kultúrnövény sérülésével lehet belemenni az állományokba. A kukorica jobban tolerálja a kultivátorozást (még 10 leveles állapotban is belemehetünk).

Meddig lehet belemenni? Ameddig a gerendely nem töri a növényt, illetve, hogy a gyomok fejlettsége ne legyen túl nagy. Olyan kultivátort választunk, ami a mélyen gyökerező gyomokat is képes kiütni.

Összefoglalva: A permetezésre (gyomirtás) és a kultivátorozásra már csak napjaink vannak hátra.

Buda Richard, ügyvezető igazgató – Agrováció Kft.

Ha a munkák összecsúsznak: gyomirtás és lombtrágyázás egy mentben!

A változékony, szélsőséges, tartós szárazság utáni hosszú esőzések nagy kihívást jelentenek a szántóföldi, azon belül is elsősorban a növényvédelmi munkáknál. Száraz periódusban még a gyomok is vontatottan kelnek, kevésbé támadnak a kórokozók és kicsi a károsítók nyomása. Amint esősre fordul, azonnal feltámadnak a szunnyadó gyommagok és kórokozók, a védekezések megkésnek, nem az optimális fejlettségnél kerül sor a kezelésekre. Hosszan tartó esőzések után, -mint az idei tavaszon is- a feladatok összetorlódnak, egyes technológiai műveletek összecsúsznak, miközben nem csak a kultúrnövények, hanem a gyomok is rohamsebességgel nőnek, a gyomirtható állapoton hamar túlfejlődnek. Természetes, hogy ilyenkor a gyomirtás prioritást kap, és az egyéb kezelések, mint a lombtrágyázás későbbre halasztódik vagy elmarad. A lombtrágyázás a növényvédelemhez képest közvetve, de ugyancsak a kultúra védelmét szolgálja, teljessé teszi annak a hatását. A jól megválasztott lombtrágya tápelem-harmóniát teremt a nitrogéntúlsúlyos trágyázásban, megalapozza a jó kondíciót, fokozza az állomány későbbi stressztűrését, megnöveli a termés mennyiségét, javítja a beltartalmi mutatókat, így összességében kihagyhatatlan technológiai eszközzé válik. Ezekről az előnyökről szélsőséges időjárási viszonyok között sem kell, sőt nem is szabad lemondani. A korszerű lombtrágyakészítmények a legtöbb növényvédőszerrel, így a gyomirtószerekkel is jól keverhetők, egy menetben kijuttathatók. A gyomirtó + lombtrágya kombinációnak több hasznát is vesszük, mert a lombtrágya segíti a hatóanyag jobb felszívódását, hatékonyabb lesz a gyomirtás, kisebb a kultúrnövényt érő sokk. Ennek különösen a megkésett kezeléseknél van szerepe, mivel ilyenkor a túlfejlődött gyomok vagy erős gyomnyomás miatt maximális dózissal megy a gyomirtás. Ekkor a lombtrágyákkal nem csak mikroelemeket biztosítunk, hanem azok adjuvánsként is hatnak. A gyomokra nézve fokozzák a gyomirtóhatást, a kultúrnövénynél nem okoznak fitotoxicitást, csökkentik a posztemergens gyomirtás miatti stresszhatást.

A lombtrágyát a kultúrnövény fenológiai fázisához, adott termesztési viszonyokhoz, élettani folyamatokhoz igazítva válasszuk ki. Egy körültekintően megválasztott, jól időzített kezelés kihat a teljes tenyészidőszakra. Ráadásul ha növényvédelemmel egy menetben juttatjuk ki, akkor csak a szerköltség jelentkezik pluszban.

A tavaszi szántóföldi kultúráknál most aktuális a napraforgó növényvédelme. Ehhez legalkalmasabb a Kén-S Magnézium Plusz esszenciális lombtrágya, ami nem csak a termés, hanem az olajtartalom maximalizálásához is elengedhetetlen. Nitrogéntartalma látványosan besegít a gyomkonkurencia kikapcsolásába, gyomirtással remekül párosítható.

Egyéb szántóföldi/kertészeti kultúrák gyomirtásánál kiváló kombinációs termék a FitoNatur Aktív, melynek gyógynövény- és komposztkivonata növény-egészségügyi hatású, emellett fertőtlenít, kondicionál, rovarriasztó, fokozza a természetes stressztűrést és tápelemeket is pótol. Kiváló gyógyír és sejtregeneráló akkor is, ha már valamilyen stresszhatás érte a növényt, pl. jégverés, szélverés, szélsőséges hőmérsékleti vagy csapadék viszonyok.

A gyomirtószer + lombtrágya kombinációt előzetesen mindig keverési próbával ellenőrizzük.

Körkérdéssel minden héten hétfőn és csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Hogyha soraljművelőt vagy más kertészeti gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen a gyümölcstermesztés gépei és a szőlészeti gépekkategóriákban is több száz hirdetést találsz.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és gyűjthetsz tapasztalatokat.