Hazánk kedvező helyzetben van, mivel a saját igényeit meghaladó mennyiséget állít elő napraforgóolajból, így a biztonságos feltételek adottak. Fontos azonban az étolaj összetételét komolyabban megvizsgálni. Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos napraforgó hibridekből készített olaj feldolgozása során nem kívánatos transz-zsírsavak keletkeznek, amelyek emelik a koleszterinszintet és elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ezzel szemben a magas olajsavas napraforgó hibridből készült olaj mentes a káros zsírsavaktól, egészségesebb mivolta miatt Nyugat-Európában nagyon gyorsan szorítja ki a hagyományos vetélytársát a termelésből.

Magyarországon a magas olajsavas hibridek aránya 2015-ben mindössze 26% volt, ami jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól. Az egészségesebb étolaj előállítása érdekében a magas olajsavas napraforgófelületek további növelése lenne kívánatos. A mai modern magas olajsavas napraforgók felveszik a versenyt hagyományos vetélytársaikkal hozamban is, az egészségre gyakorolt hatásuk miatt különösen fontos és értékes szerepet töltenek be a hazai termesztésben.

EuralisAz intenzív és hazai körülmények között (Soltis fejlesztőbázis Zsombó) is végzett nemesítési munkának köszönhetően az Euralis számos kimagasló teljesítményre képes, magas olajsavas hibridet kínál a hazai termelők számára. A nemesítési folyamat során az Euralis kiemelkedő fontossággal kezeli a szádor elleni védekezést is.

Számos új hibrid már a jelenleg elérhető legszélesebb „A-G” rasszig terjedő rezisztenciát tartalmaz, ami jelenleg egyedülálló a napraforgóvetőmag-piacon. Fontos megemlíteni, hogy a szádor már megjelent az ország déli régiójában, a keleti szomszédunkban, Romániában a fertőzés olyan mértékű, hogy genetikai rezisztencia nélkül a termesztés igen nagy kockázattal jár.

Az Euralis fajta-szortiment gazdagságát jellemzi, hogy hagyományos és különböző herbicid toleranciával rendelkező hibrideket is forgalmaz, beleértve a legmodernebb Clearfiled+ technológiát is.

Az ES Poetic középérésű CL+ hibrid kiemelkedő olajtartalommal és dinamikus kezdeti fejlődéssel. Az ES Angelic, ES Balistic és az ES Grafic egyaránt Clearfield technológiával gyomirthatóak, hozam és beltartalmi mutatóik az átlag felett voltak 2015-ben. Szintén stabilan teljesített üzemi és demó kísérletekben egyaránt az ES Romantic, kiemelkedő szádor rezisztenciája megkülönbözteti versenytársaitól. A következő mérföldkő az Euralis magas olajsavas napraforgó választékában az Express technológia lesz, jelenleg számos komoly terméspotenciállal rendelkező hibrid tesztelése folyik, a legjobbak piaci bevezetése 2017-től aktuális.

Az Euralis tehát készen áll, hogy magas minőségű és egészséges alapanyagot biztosítson az élelmiszeripar számára a modern magas olajsavas napraforgó hibridjeivel, emellett elkötelezett, hogy jövedelmező gazdálkodást biztosítson partnerei számára.

Bognár Mihály
termék- és marketing menedzser
Euralis Kft.

Az EURALIS tavaszi katalógusa IDE KATTINTVA közvetlenül is letölthető!

katalógus