Két évvel ezelőtt számos európai műtrágyagyár bezárni kényszerült, ami jelentős mértékben megdrágította az alapvető növényi tápanyagokat a gazdálkodók számára.

Most az iparág a különösen Oroszországból érkező magas import miatt aggódik. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió karbamid-importjának nagyjából egyharmada származik az országból a tavalyi volumen pedig rekordközeli volt.

A Fertilizers Europe lobbicsoport szerint a tendencia aláássa az energiaválság miatt nem működő kapacitások újraindítására irányuló erőfeszítéseket, emellett élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentenek a kontinens számára.

"Valós annak a veszélye, hogy Európa az olcsó orosz karbamid-műtrágyától függővé válik" – mondta Antoine Hoxha, a Fertilizers Europe főigazgatója egy brüsszeli interjúban. "Az európai élelmezésbiztonság szempontjából ez szörnyű. Európa semmit nem tesz az új függés ellen, melynek kialakulása a szemünk előtt zajlik."

karbamid

A grafikon jól mutatja: idén majdnem annyi műtrágya érkezett Oroszországból, mint tavaly a második félévben – forrás: Bloomberg

A 2022-es energiaválság csúcspontján az európai műtrágyatermelés nagy része leállt, mivel Moszkva ukrajnai inváziója visszafogta az orosz gázszállításokat és növelte a termelési költségeket. A gáz a nitrogénműtrágyák előállításának kulcsfontosságú alapanyaga.

Vámok kivetése lehet az egyik lehetséges módja a helyi ipar védelmének és könnyebben végrehajtható, mint a szankciók, mondta Hoxha.

"Ez egy nagyon veszélyes helyzet az európai ipar számára és hosszú távú kockázatot jelent a kontinens gazdálkodóinak", mondta Hoxha. "Nem jó senkitől függeni, különösen nem Oroszországtól. Ezzel a pénzzel háborút, agressziót finanszírozunk."

Forrás: Bloomberg

Indexkép: iStock