Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben. Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérje-koncentrátum, és egy 20.000 tonna kukoricafehérje-koncentrátum kapacitásút, további bővítési tervekkel.

A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai fontos építőkövei lesznek az európai piacnak

A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg. Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével" ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást.

A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak.

Hódos Ferenc

Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója – fotó: Pannonia Bio Zrt.

Az új árpafehérje-üzem a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike

"A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva. Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. A Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzemünk a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike"

- mondta Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.