A kukorica startertrágyázására kifejlesztett kultúra specifikus műtrágyáinkat állítottuk be a vizsgálatok során, s ezek közül is nagy hangsúly kapott a magas cink tartalmú Gramix NP 15-30, mely a termelési gyakorlatban is nagyon pozitívan szerepelt.

2012.
A tenyészidőszak csapadéka jelentősen elmaradt a sokéves átlagtól (312 mm). A növények fejlődését nehezítette a rendkívül száraz téli félév miatt bekövetkező talaj-szárazság és virágzás, a szemtelítődés időszakában tapasztalt, légköri aszályt kiváltó hőségnapok kialakulása.
Cinkre gyenge, foszforra közepes ellátottság volt jellemző a kísérleti területen.1.ábra

Az 1. diagramon a 2012-es szemtermés eredményeket látjuk a vetéssel egy menetű, 150 kg/ha dózisban a kukorica sorába kijutatott Gramix NPK, és Gramix NP műtrágyák vonatkozásában. A Rizodyne talajaktivátor tartalmú Gramix NP 15-30-al kezelt parcella 18 %-kal magasabb terméseredményt hozott, mint a kontroll terület.2013.
Az évkezdet jó csapadék ellátása után a vetést követő időszak hektikus időjárási viszonyai, a csapadék időbeli rossz eloszlása, a virágzáskor bekövetkező nagymértékű aszály a termésátlagokra is negatív hatást gyakorolt.
A kísérleti terület a 2012-es évivel azonos módon gyenge cink, és közepes foszfor ellátottsággal bírt.


2. ábra

A Gramix NP 15-30+0,5 Zn-et 150 kg/ha, a 4. oszlopdiagram alatt látható kombinált kezelés esetén a sorba kitett Gramix NP műtrágyát 150 kg/ha, míg a vetéssel egy menetben a mag közelébe kijuttatott UMG MICRO ZeaStartot 15 kg/ha dózisban állítottuk be. A legjobb eredményt utóbbi mutatta, a kontrollhoz képest 13,8 %-os szemtermés növekedést produkálva.


3. ábra

A 3. ábrán a kálium túlsúlyos Gramix NPK összetételt -300 kg/ha dózisban, vetés előtti telibe szórással- vetettük össze a Rizodyne talajaktivátor tartalmú Gramix NP 15-30-al -150 kg/ha dózisban, sorba adagolással kijuttatva.  Utóbbi hatékonyságát jól mutatja, hogy fele akkora dózis ellenére is magasabb termésátlagot értünk el.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb mértékben befolyásoló klimatikus tényezők -hőmérséklet, csapadék mennyiség és eloszlás- évjárati hatásai mellett is bebizonyosodott a kukorica specifikus Gramix NP és Gramix NPK starter termékeink termésnövelő hatása, egzakt kísérleti adatokkal alátámasztva.

Kiemelt eredményt hozott a Rizodyne talajaktivátor tartalmú Gramix NP 15-30, vagyis a Rizodyne szerves anyag tartalmánál fogva nagyban javította az ásványi hatóanyagok teljes körét –makro, mezo és mikro tápelemeket- tartalmazó Gramix műtrágyáink hatásfokát.

Elővásárlási kedvezmény!
Növényspecifikus, Rizodyne talajaktivátor tartalmú
Gramix starter NPK és Gramix starter NP műtrágyáink ez év december 31-ig történő elővásárlása esetén, jelentős kedvezményeket biztosítunk Partnereinknek. Keressék kollegáinkat vagy hívjanak minket a 06-30-552-5941-es telefonszámon!


Nagy Margit
fejlesztési vezető
Fertilia Kft.
www.fertilia.hu