A mezőgazdaság tavaly a magyar gazdaság hajtóerejét jelentette – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a vasárnapig tartó 21. Pápai Agrárexpo megnyitóján. Nagy István elmondta: a fejlesztésre fordítható agrártámogatások óriási lehetőséget jelentenek az ágazat számára. A hosszú távú biztonságos működést a kiszámítható bevételek alapozzák meg.

Nagy István közölte: 16 500-zal bővült tavaly a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, hozzátéve, hogy kiemelten fontos az utánpótlás, amit az ágazatot jellemző folyamatos innováció garantál.

Nagy István: "A fejlesztésre fordítható támogatások óriási lehetőséget jelentenek az ágazat számára." – fotó: Agroinform.hu

Jakab István, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta: az élelmiszergazdaságban robbanásszerű a változás, ami a klímaváltozás által előidézett kihívásokkal párosul. A klímaváltozásra méltó válasz adható az ágazat modern eszközeivel – húzta alá.    Elmondta azt is, hogy a Pápai Agrárexpóhoz hasonló rendezvények jó alkalmat teremtenek arra, hogy a mezőgazdaság eredményei megismerhetők legyenek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy vélte, az expo megtalálta helyét a város, a régió, az ország és az agrárium életében. A tavalyi Pápai Agrárexpón 120 kiállító és 13 ezer látogató volt jelen, az idén pedig közel 140 kiállítóval nyit a rendezvény 4700 négyzetméteren, köztük a mezőgazdasági gépforgalmazók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, ők mintegy 2600 négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Győrffy Balázs: "Idén közel 140 kiállítóval nyit a rendezvény 4700 négyzetméteren" – fotó: Agroinform.hu

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere örömét fejezte ki, hogy a korábban nehézségekkel küzdő Pápai Hús Kft. mára a felszámolásból megerősödve került ki. A megnyitót megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek értelmében egyebek mellett a kamara segíti a szürkemarha határon túlra irányuló kereskedelmét.

Rengeteg gépbemutató várja a látogatókat – fotó: Agroinform.hu

Az expo első napja a Nyugat-magyarországi Agrárfórummal folytatódik. A szakmai fórum fókuszában az élelmiszer-feldolgozás és a legfontosabb agrárgazdasági aktualitások állnak. Szombaton és vasárnap számos szakmai és szórakoztató programmal készülnek a szervezők. Szombaton a vadászat lesz a középpontban, ekkor tartják meg a Vadászati konferenciát is, de lesznek gépbemutatók, vadászkutya bemutatók, tenyészállat bírálatok és fajtabemutatók, de még lovasbemutató és fogathajtó verseny is.

A szakmai és családi programok is lesznek egészen vasárnap estig – fotó: Agroinform.hu

Vasárnap a mezőgazdasági gépeké lesz a főszerep, rengeteg gépbemutatót láthatnak, de terepjáró bemutató és ló fajtabemutató is várja az utolsó napra kilátogatókat.

Nézze meg a rendezvény első napjáról készült képeket, a képgalériára kattintva.

Pápai Agrárexpo 2017
Pápai Agrárexpo 2017

A részletes programot ide kattintva olvashatja el.

A rendezvény honlapján nyomon követheti a kiállítással kapcsolatos friss híreket, részleteket.